Po dveh mesecih se vračajo bolj poletne temperature, ki pa ne bodo dolgo trajale. Foto: Pixabay
Po dveh mesecih se vračajo bolj poletne temperature, ki pa ne bodo dolgo trajale. Foto: Pixabay

Po skoraj dveh razmeroma hladnih in deževnih mesecih se tako vrača bolj poletno, sončno in vroče vreme. Zelo se je ogrelo sicer že 14. aprila, ko je marsikje po Sloveniji temperatura presegla 30 stopinj Celzija, rekordno toplo pa je bilo v Metliki, saj se je živo srebro ustavilo pri 31,8 stopinje Celzija, so na družbenem omrežju Facebook spomnili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Zelo topla zračna masa se bo v prihodnjih dneh iznad severne Afrike in jugozahodnega Sredozemlja razširila proti našim krajem, a visoke temperature ne bodo vztrajale prav dolgo.

Že prihodnji teden se bo namreč nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem ugreznila nova zaloga hladnega zraka. Prav nad Alpami in osrednjim delom Sredozemlja bo potekala izrazita meja med zelo vročim zrakom, ki bo zajel jugovzhodno Evropo in hladno zračno maso, ki bo dosegla dežele severno in zahodno od nas.

Takšen položaj zračnih mas za naše kraje ni najbolj ugoden, saj prinaša znova bolj spremenljivo, nevihtno vreme, opozarja Arso.

Četrtek bo po napovedi verjetno najstabilnejši dan tega tedna, predvsem v hribovitem svetu severne Slovenije bo popoldne nastalo nekaj ploh. Več krajevnih padavin je pričakovati v Alpah, najvišja dnevna temperatura pa bo od 24 do 30 stopinj Celzija, so zapisali.

Že v petek napovedi znova omenjajo posamezne popoldanske nevihte. Po sončnem dopoldnevu se bodo popoldne v južni Avstriji začele pojavljati nevihte, ki se bodo pozneje širile nad severno in severovzhodno Slovenijo.

V petek in soboto mogoča toča

"Ob vse toplejši in bolj vlažni zračni masi se bo povečala razpoložljiva energija v ozračju. Obenem se bo v višinah okrepil zahodni veter. To pomeni, da se bo povečala možnost za nastanek močnejših neviht. Če so v preteklih dneh nevihte povzročale predvsem močne nalive, pa tokrat lahko prinesejo tudi točo in močnejše sunke vetra. Podobna vremenska situacija bo tudi v soboto," svari pred točo Arso in dodaja, da je večja verjetnost za nastanek neviht v severni polovici Slovenije.

Najtoplejši zrak nas bo dosegel v nedeljo, v ozračju bo nekaj puščavskega prahu, topel in suh zrak v višinah pa bo preprečeval nastanek neviht. V noči na ponedeljek se nam bo približala vremenska fronta, znova se bo povečala verjetnost za padavine, so še napovedali.