Tradicionalno je bila galerija Uffizi najbolj cenjena zaradi svoje zbirke antičnega kiparstva, ki je največja severno od Rima. Foto: EPA
Tradicionalno je bila galerija Uffizi najbolj cenjena zaradi svoje zbirke antičnega kiparstva, ki je največja severno od Rima. Foto: EPA

V novo odprtih prostorih je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA na ogled 129 del, ki jih doslej še niso razstavili ali pa so bila razstavljena le poredko. Med njimi so tako v zadnjem času pridobljene umetnine, kot tudi umetnine, ki jih je galerija pridobila v preteklosti.

"Na ponovno odprtje smo se skrbno pripravili. Javnost presenečamo tako z mojstrovinami, ki jih še ni imela priložnosti videti, kot tudi nekaterimi dobro znanimi, ki pa so zdaj razstavljene tako, da jih lahko obiskovalci odkrivajo na novo," je povedal direktor galerije Eike Schmidt, ki upa, da bodo lahko ostali odprti brez ponovnih zaprtij zaradi epidemije. "To si želimo za naš muzej, pa tudi za ves svet in človeštvo," je poudaril.

"V na novo urejenih prostorih so na ogled dela Danieleja da Volterre, Rossa Fiorentina, Andree del Sarta, Parmigianina, Pontorma in Sebastiana del Piomba," je še povedal Schmidt in dodal, da ni "etično", da umetnine ostajajo zaklenjene v depojih.

Cosimo II. Medičejski (1590–1621). Foto: Wikipedia
Cosimo II. Medičejski (1590–1621). Foto: Wikipedia

Izgubljene freske in človeška okostja

Že davno izgubljene in pozabljene freske, ki so jih vrnili v življenje, vključujejo mladega Cosima II. Medičejskega (1590–1621), datirane so okoli leta 1600. Prav izjemno vplivna renesančna družina Medičejcev je zaslužna, da so Firence dobile palačo Uffizi. Iz pozabe pa so rešili tudi številne freske okrasnih rastlin, datirane okoli leta 1700, je poročal portal CBSnews.

Izgubljene freske so pod ometom našli med vzdrževalnimi deli. Pri vzdrževalnih delih v kleti pa so našli celo tri človeška okostja iz časov pred več kot 400 leti, ko je bila na tem mestu še cerkev in ob njej pokopališče, je poročal Daily Mail.

Omenjene freske so locirane v zahodnem krilu muzejske stavbe, kjer so po prenovi uredili nov vhod za obiskovalce. Po besedah Schmidta bo vhod s pogledom na reko Arno obiskovalcem ponudil "veličasten uvod" v zgodovino umetnosti, skozi katero se lahko obiskovalec sprehodi od srednjega veka z Giottom do renesančnih mojstrov Botticellija, Raphaela in Michelangela ter naprej do protireformacije in beneških galerij.

Hodnik antičnih reliefov

Med novostmi je tudi hodnik, kjer lahko obiskovalci sedejo na dolgo klop in občudujejo antične reliefe; nekateri med njimi niso bili razstavljeni že desetletja.

Poleg 14 sob v prvem nadstropju, ki so bile sicer prej namenjene občasnim razstavam, pa so v galeriji Uffizi prenovili še 22 sob v pritličju, ki so namenjene garderobam in tehničnemu osebju.

Vstop v galerijo je zdaj mogoč vsak dan od 8.15 pa do 18.30.moj