Charles Kimbrough je umrl 11. januarja v Culver Cityju v Kaliforniji pri starosti 86 let, poroča Associated Press (AP). Z agencije SMS Talent, Inc., ki ga je zastopala, so sporočili, da je igralec umrl naravne smrti v bolnišnici.

Candice Bergen in Charles Kimbrough ob vnovičnem zagonu serije Murphy Brown leta 2018. Foto: AP
Candice Bergen in Charles Kimbrough ob vnovičnem zagonu serije Murphy Brown leta 2018. Foto: AP

V seriji Murphy Brown, ki so jo snemali med letoma 1988 in 1998, je upodabljal Jima Diala, ki je skupaj z naslovno junakinjo Murphy Brown (Candice Bergen) vodil televizijska poročila. Vloga mu je leta 1990 prinesla nominacijo za nagrado emmy za stranskega igralca v humoristični seriji.

Kimbrough se je rodil leta 1936 v Saint Paulu v Minnesoti, a je večinoma odraščal v bližini Chicaga. Študiral je glasbo in dramo na univerzi Indiana, kasneje je še magistriral na Yale School of Drama.

Ekipa izvirne serije Murphy Brown. Foto: IMDb
Ekipa izvirne serije Murphy Brown. Foto: IMDb

Mnogoletna broadwajska stalnica
Številna leta je deloval na newyorški gledališki sceni. Leta 1971 je bil nominiran za nagrado tony za nastop v izvorni postavitvi broadwajskega muzikala
Company znamenitega skladatelja in tekstopisca Stephena Sondheima (1930–2021).

Kasneje je nastopil v še nekaterih Sondheimovih muzikalih. Med drugim je nastopil tudi v muzikalih, kot sta Kandid in Beneški trgovec, leta 2012 je ob Jimu Parsonsu nastopil v ponovni postavitvi muzikala Harvey.

Leta 1996 je posodil svoj glas gargolu (odtočni žleb z groteskno podobo na gotskih stavbah) z imenom Victor v Disneyjevem animiranem filmu Notredamski zvonar.

"Bilo ga je veselje gledati"
Kimbrough je bil poročen z igralko Beth Howland (1939–2015), ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja upodabljala natakarico Vero v humoristični seriji Alice. Poročila sta se leta 2002, več kot desetletje po njegovi ločitvi od prve žene Mary Jane Wilson.

New York Times je prvi poročal o igralčevi smrti, njegov sin in agenti pa so to v nedeljo potrdili za AP. Z agencije so sporočili še, da je za sabo pustil sina Johna Kimbrougha, pastorko Holly Howland, vnukinjo Cody in sestro Lindo Kimbrough, ki je prav tako igralka.

"Ne glede na to, ali je bil na odru ali pred kamero, ga je bilo veselje gledati," so še zapisali v agenciji, ki ga je zastopala.