Starorimska kuhinja ali časi, ko so ob jedi redno pili vino, pomešano z vodo
Starorimska kuhinja se je v podobni ali nekoliko preoblikovani obliki ohranila vse do danes.
Odprtje razstave v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož
Objavljeno: 26. november 2019 ob 12:04
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Starorimska lončevina. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Stari Rimljani so poznali preproste jedi, ki so bile značilne za srednji in nižji sloj prebivalstva, pa tudi tako imenovano visoko kuhinjo, ki je bila značilna za bogatejši sloj.

Ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru so v tem najstarejšem mestu na slovenskih tleh pripravili razstavo Rimska kuhinja.

Postavitev Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož je na ogled od danes v Galeriji magistrat v ptujski mestni hiši.

Avtor te arheološke razstave je Ivan Žižek, obiskovalci pa se bodo na njej seznanili s kulinaričnimi navadami starih Rimljanov, ki so nekoč živeli tudi na območju nekdanje Petovione.

Na Ptuju že več let organizirajo tudi Rimske igre. Foto: MMC RTV SLO

Nekajurne večerje premožnejših
Kako so se torej prehranjevali stari Rimljani? V tistih časih so hrano uživali od tri- do štirikrat na dan, pri čemer je bil glavni obrok večerja. Pri premožnejših Rimljanih je lahko trajala tudi nekaj ur in je bila povezana s kulturnim programom ali kakšno drugo obliko zabave.

Redno so ob tem jedi pili vino, pomešano z vodo. Iz takratnega časa pa sta se med drugim ohranili pica in lazanja, so še zapisali organizatorji razstave.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj