Dostopni cesti bosta v maju zaprti. Foto: Televizija Slovenija
Dostopni cesti bosta v maju zaprti. Foto: Televizija Slovenija

Le tako lahko ohranimo naravo, prebivalcem pa omogočimo normalno življenje, pravijo na občini Jesenice, ki zato uvaja brezplačni avtobusni prevoz pod Golico.

Po lanskih izkušnjah, ko so v vasi naenkrat našteli kar 500 vozil, je bila odločitev nujna, pojasnjujejo. "Težavo so predstavljala za domačine, ker je bil otežen dostop, obiskovalci pa so za sabo puščali tudi smeti," opisuje predsednik Krajevne skupnosti Planina pod Golico Mitja Branc.

Brezplačni avtobus, ki bo vozil s parkirišča ob občini, bo prijaznejši pogled na narcise prinašal tako domačinom kot obiskovalcem. "Ljudem se ne bo treba jeziti in iskati parkirnih mest ali pa celo plačevati položnic zaradi nepravilnega parkiranja," pojasnjuje jeseniški župan Blaž Račič. "Bodo pa vsi obiskovalci, ki bodo prišli na infotočko, prejeli letak, kjer bodo informacije tudi o tem, kdaj gre avtobus potem tudi nazaj, in pa letak, kje je gostinska ponudba," dodaja Eva Štravs Podlogar, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

Pod pobočji Golice že zacvetele narcise

V belo odete poljane pod Golico niso samoumevne. Že pet let poteka projekt Ohranimo narcise, kjer lastniki zemljišč travnike obdelujejo na do narcis prijazen način. "To pomeni, da kosijo denimo po 25. juniju, spomladi ne pasejo ovc, gnojijo samo s hlevskim gnojem, vzdržujejo gozdni red," našteva Klemen Klinar.

33 jih je vključenih, vseeno pa se rastišča narcis zmanjšujejo. Potem pa so tu še ljudje, ki se ne držijo označenih poti.

Lani je bilo narcis malo, tudi letos ob mrzli dolgi zimi ne vedo, koliko jih bo. Ne glede na to, koliko jih bo – najlepše so tam, kjer rastejo. "Zato jih občudujte od daleč, za spomin pa namesto šopka raje kakšna fotografija, pa bo povsem dovolj," je sklenil Klinar.