Slika narcis, naslovljena Do Remember They Can't Cancel the Spring, je edina, ki jo je Hockney že prej odobril za objavo. Foto: The David Hockney Foundation
Slika narcis, naslovljena Do Remember They Can't Cancel the Spring, je edina, ki jo je Hockney že prej odobril za objavo. Foto: The David Hockney Foundation

82-letni David Hockney je trenutno v Normandiji, kamor se je podal na začetku marca, da bi slikal prihod pomladi. Podoben projekt je izvedel že pred približno desetletjem v vzhodnem Yorkshiru. Podobe, slike in filmi, ki so tam nastali, so pozneje postali del uspešne razstave v londonski Kraljevi akademiji leta 2012.

Precej po neumnem smo izgubili stik z naravo, pa čeprav smo del nje in ne zunaj nje. Tega bo enkrat konec, ampak kaj pa potem? Kaj smo se naučili? Sam sem star 83 let, umrl bom. Vzrok smrti je rojstvo.

David Hockney

Britanski umetnik je Normandijo prvič obiskal jeseni leta 2018, takoj ga je očarala tamkajšnja naravna kulisa. V bližini je kupil hišo in v njej uredil mali studio, v katerem zdaj biva s pomočnikoma. Hockney je na svoj iPad začel risati drevesa v prehodu iz zime v pomlad, ko se je začel razmah novega koronavirusa.

Kljub kaosu v svetu umetnik nadaljuje delo. Kot je povedal za BBC, mu je že več ljudi reklo, da jim njegove slike predstavljajo prijeten odmik od vsega, kar se ta hip dogaja. Do zdaj je javnost imela priložnost videti le eno novo Hockneyjevo delo, nastalo v Normandiji, naslovljeno Do Remember They Can't Cancel the Spring (Ne pozabi, da ne morejo odpovedati pomladi). Na spletu pa jih je s svetom zdaj delil še novih devet.

V pismu BBC-jevemu uredniku Willu Gompertzu, kateremu je svoja dela poslal, je obljubil tudi, da bo projekt nadaljeval, češ da se mu to delo "zdaj zdi zelo pomembno". "Precej po neumnem smo izgubili stik z naravo, pa čeprav smo del nje in ne zunaj nje. Tega bo enkrat konec, ampak kaj pa potem? Kaj smo se naučili? Sam sem star 83 let, umrl bom. Vzrok smrti je rojstvo."

Slikar, grafik in fotograf David Hockney velja za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. V 60. letih preteklega stoletja je pomembno sooblikoval popart. Eksperimentiral je z različnimi tehnikami in velja za pionirja selfija.