Narcisa je v preteklih letih že postala prepoznavni znak Jesenic, ki jih ljudje poznajo kot mesto jekla in narcis. Foto: MMC RTV SLO
Narcisa je v preteklih letih že postala prepoznavni znak Jesenic, ki jih ljudje poznajo kot mesto jekla in narcis. Foto: MMC RTV SLO

Medtem ko so narcise na pobočjih Karavank v polnem razcvetu, Turistično društvo Golica danes pripravlja tradicionalni praznik narcis z izborom za mis narcis, ki poteka že vse od leta 1965 - vmes so izbor za 17 let opustili, leta 2010 pa so ga spet obudili, vse od takrat pa vsako leto okronajo mis narcis.

Letos je cvetenje narcis zaradi tople pomladi in majhnih količin snega med zimo precej zgodnje. Zato je ta konec tedna verjetno zadnji, ko bodo narcise na pobočjih Karavank v polnem razcvetu. Ker je bila pomlad sušna, pa je narcis tudi nekoliko manj kot prejšnja leta, je pojasnil predsednik Turističnega društva Golica Klemen Klinar.

Današnja prireditev je tako ena zadnjih priložnosti za ogled belih cvetočih travnikov do naslednje pomladi.

Prireditev se bo v Planini pod Golico začela ob 13. uri in bo trajala vse do poznih večernih ur. Za zabavo bo skrbel ansambel Donačka, poskrbljeno pa bo tudi za otroški živžav in pestro ponudbo na stojnicah, obljubljajo organizatorji. Novost letošnjega praznika narcis so cenejše vozovnice za vlak iz Bohinja. Poskrbljeno bo tudi za brezplačni avtobus z Jesenic v Planino pod Golico.

Le moralna spodbuda za kmete
Prireditev pripravijo vsako leto za planince in druge obiskovalce, pa tudi za domačine, preden začnejo intenzivna kmečka dela na narcisnih travnikih. Kmetje po Klinarjevih besedah večinoma lepo skrbijo za travnike, čeprav za to ne prejemajo drugačnih kot moralne spodbude.

Kot je pojasnil Klinar, se je v preteklosti jeseniška občina sicer trudila uveljaviti subvencije za kmete za posebno, pozno košnjo narcisnih travnikov. Vendar so na kmetijskem ministrstvu pojasnili, da to ni mogoče, ker kmetje že prejemajo evropske subvencije za ročno košnjo, z dodatno subvencijo za košnjo narcisnih travnikov pa bi se sredstva podvajala.