V vrtenju pedalov se pogosto preizkusijo družine, od najmlajših do starejših. Foto: Reuters
V vrtenju pedalov se pogosto preizkusijo družine, od najmlajših do starejših. Foto: Reuters

Da bi poudarili okoljevarstveno noto in obenem malo varčevali z električno energijo, so se v Budimpešti odločili, da letos eno izmed dreves v središču mesta ne bo osvetljeno, če ne bo nihče pridelal potrebne elektrike za lučke – pred kolesom v bližini se tako ustavljajo številne družine in posamezniki, ki se za nekaj minut usedejo na kolo in tako lastnoročno (oz. lastnonožno) poskrbijo za praznično vzdušje.

Ko lučke ne gorijo, kolesarjenje polni baterijo, ki skupaj s sončnimi celicami napaja del praznične osvetljave v bližini. Župan 2. okrožja Budimpešte Gergely Orsi je prepričan, da ima takšna zamisel več pozitivnih učinkov. "Po eni strani se moramo gibati, kar nas ogreje v tem hladnem vremenu, po drugi strani pa lahko sami občutimo, koliko energije je treba vložiti, da osvetlimo šest metrov visoko božično drevo," pravi. Sam je sicer prepričan, da so takšne poteze vizionarske: "To kaže, da je naša prihodnost trajnostna."

Trg je letos manj osvetljen kot prejšnja leta. Foto: Reuters
Trg je letos manj osvetljen kot prejšnja leta. Foto: Reuters

V okrožju, ki ga vodi, so sicer letos drastično zmanjšali praznično okrasitev, prav zaradi visokih stroškov električne energije. "Ta trg je vsako leto tako čudovito okrašen. Žalostni bi bili, če tega letos ne bi bilo, tole pa se mi zdi odličen kompromis," je za Reuters med potiskanjem pedalov na kolesu dejala domačinka Nora in priznala, da se je za osvetlitev drevesa treba kar precej potruditi.

Tudi pri nas podobne poteze

Za podobno potezo so se sicer letos odločili tudi v Mariboru – na Trgu Leona Štuklja so po načrtih študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavili dve kolesi sistema MBajk, na katerih lahko obiskovalci s potiskanjem pedalov proizvajajo energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

Za letošnji Čarobni Maribor je občina sklenila sodelovanje s podjetjem Elektro Maribor, v okviru katerega bodo energijo za prizorišča pridobivali iz sončne elektrarne na strehi tega podjetja.