Foto: BoBo
Foto: BoBo

Povsod po svetu je slišati pozive k varčevanju, ponekod so ti pozivi tudi slišani. Kje in kako bodo varčevali pri nas, je preverjala ekipa TV Slovenija.

Od 34 vprašanih jim je odgovorilo 24 občin, obarvanih na zemljevidu; od teh v desetih ne načrtujejo večjih sprememb.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Že pred leti smo praznične lučke zamenjali za energetsko zelo učinkovite, tako da bomo tudi letos okrasili. Menimo pa, da tudi ta razlika v ceni energentov ne odtehta ene dobre volje, pozitivne energije," je povedal Jaka Fabjan iz kabineta župana Nove Gorice.

V 14 občinah pa bodo praznične lučke prižgane krajši čas kot prejšnja leta.

"Tam, kjer se je dalo, od polnoči pa do 4.30 ure zjutraj, je razsvetljava na polovico," je povedal Ciril Globočnik, župan občine Radovljica.

Sorodna novica Ljubljana se je odela v praznično podobo

V Ljubljani je napeljanih za približno 15 kilometrov LED-svetilk; te bodo ponekod svetile le deset ur, in v tem času bo tam ugasnjena mestna razsvetljava.

"Potrebujemo to tradicijo, potrebujemo te lučke, potrebujemo veselje. Manj kot 60 evrov na dan potrošimo za to celotno elektriko, ki nam daje veselje in ne nazadnje osvetljuje in daje varnost," je povedala Petra Stušek, direktorica turizma Ljubljana.

Praznično razpoloženje lahko še dopolni drsanje. A tudi izdelava ledu nekaj stane.

"Je pa zagonski strošek tam nekje 2000, 2500 evrov na začetku, ko moraš narediti led. Potem pa je predvsem odvisno tudi od tega, kakšne so temperature, nižje kot so temperature, manjša je poraba, nekako bi ocenil, glede na preteklo leto, ko smo tudi imeli drsališče, da je to za okoli 500 evrov porabe elektrike na teden," je povedal Toni Pugelj, direktor nakupovalnega središča Aleja.

Praznovanje traja dober mesec. Nekateri strokovnjaki za energetiko ocenjujejo, da bi lahko mnogo večje prihranke našli v preostanku leta in v drugih dejavnostih, zlasti v industriji.

Po Sloveniji zagorele praznične lučke