"Čarobne niti" nad ulicami Maribora decembra lani. Foto: BoBo

Maribor sicer že opremljajo s praznično okrasitvijo, ki sledi pred leti zastavljeni tematiki čarobnih niti. Stara svetila postopno zamenjujejo z novimi in varčnejšimi.

Letos bodo zaradi varčevanja z energijo lučke ugašali ob 23. uri, proti koncu meseca pa nekoliko pozneje. Prav tako so se odpovedali okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj jih ne morejo ločeno ugašati, bodo pa gorele luči na griču Piramida, je sporočila Neva Pipan iz kabineta župana.

Decembrsko dogajanje je bilo v prejšnjih letih zaradi covida-19 in ukrepov okrnjeno. Letošnji praznični program bo po besedah direktorja zavoda za turizem Jureta Struca "živ, kot je bil prej, morda celo bolj".

Znova bodo priredili skupnostno okraševanje smrečic na ulicah, ki jih bodo po praznikih zasadili v naravnem okolju. Na Trgu Leona Štuklja bodo stojnice z gostinsko ponudbo in brezplačni koncerti. Na Glavnem trgu bo božična tržnica, namesto lani zelo priljubljenega vrtiljaka pa bodo postavili 23 metrov visoko panoramsko kolo.

Obiskovalci bodo s kolesarjenjem pridobivali elektriko

Za letošnji Čarobni Maribor je občina sklenila sodelovanje s podjetjem Elektro Maribor, v okviru katerega bodo energijo za prizorišča pridobivali iz sončne elektrarne na strehi tega podjetja.

Sorodna novica Praznično varčevanje: Lučke v Ljubljani bodo gorele samo ponoči

Na Trgu Leona Štuklja bodo po načrtih študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavili dve kolesi sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedalov proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

Na dodatnih dveh kolesih bodo zbirali kilometrino, v zameno za katero bodo potem donatorji prispevali denar za program Ti to zmoreš, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor v pomoč otrokom in mladostnikom. Manjše kolo bo postavljeno še na Trgu svobode, kjer se bodo z osvetljevanjem lahko igrali otroci.

Vilinsko mesto znova v Vetrinjskem dvoru

V Vetrinjskem dvoru bo znova potekal festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto. Otroke bo znova obiskal Dedek Mraz, ki se bo 10. decembra spustil s Pohorja in nato obiskoval šole in vrtce. Na tržnici bodo znova izvajali dobrodelno akcijo Vrečka Srečka, v okviru katere z organizacijo UPornik obdarijo starostnike.

Drsališča občina že tretje leto ne bo postavljala. Župan Saša Arsenovič je ponovil, da bi bilo to v trenutnih razmerah negospodarno ravnanje. Struc je dodal, da je drsanje mogoče v Ledni dvorani, kjer bo v prihodnjih mesecih več odprtih terminov, dvorano pa bodo tudi praznično okrasili. Bo pa letos po dveh letih ponovno organizirano silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja.

December v Portorožu in Piranu

Praznične luči bodo v Portorožu in Piranu zasvetile 2. decembra. Na ta petek se bo odprl tudi sejem v parku hotela Kempinski Palace Portorož, kjer bodo na voljo darilca ter tradicionalni enolončnici bobiči in jota. Park bo odprt ob koncih tedna ter neprekinjeno med 23. decembrom in 2. januarjem, konec meseca ga bo obiskal tudi Dedek Mraz.

Med 18. decembrom in 6. januarjem bo na ogled razstava Jaslice v piranskih cerkvah. Na Tartinijevem trgu bo 17. decembra Sejem starin, domače obrti in darov narave, od 27. decembra do 9. januarja pa bodo obiskovalci lahko drobne pozornosti za najdražje kupili tudi na Tartinijevi novoletni tržnici.

Letošnja novost je kotalkališče, ki ga bodo odprli v nekdanjem skladišču soli. Na prizorišču bodo v sklopu festivala Grando Portorož - Portorose potekali tudi številni koncerti. Na silvestrovo sledi ognjemet, prvi dan novega leta se bodo najpogumnejši lahko osvežili s tradicionalnim Novoletnim skokom v morje na portoroški plaži. Tudi letošnji december bo oplemenitil festival penin 26. decembra v Portorožu.