Američani odkrili džezvo: "To je čudežni pripomoček!"
Ameriški kulinarični portal Eater je pred časom posvetil dolg članek "čudežnemu, 10 dolarjev dragemu pripomočku, ki bo nadomestil aparat za kuhanje kave" - džezvi.
Posmehljivi odziv bralcev
Objavljeno: 11. januar 2019 ob 11:46
Los Angeles - MMC RTV SLO

Džezva je v rabi že stoletja. Foto: Stockfood

Tako, so ugotovili Američani, se da kavo skuhati tudi brez izpopolnjenih in zapletenih aparatov za kuhanje kave.

Da bi bralcem razložili, kako se kuha s to čudežno napravo, so angažirali Reem Assil, lastnico arabskih pekarn Reem’s in Dyafa v Oaklandu, ki ima "še žive otroške spomine" na svojo mamo, kako je kuhala kavo v svoji bakreni turški džezvi.

Ko se je Assilova preselila v Kalifornijo, je iskala džezvo, kakršno je imela njena mama, in nazadnje je nekaj podobnega, sodobno džezvo iz nerjavečega jekla, našla v eni od bolj znanih ameriških trgovin z gospodinjskimi pripomočki. Zdaj pravi, da ji je ta različica iz nerjavečega jekla bolj všeč.

Vsestransko uporabna

Pri Eaterju nato na dolgo razložijo vse prednosti džezve, od velikosti ("V njej lahko skuhate za kar od pet do šest skodelic esspresa!") do tega, da lahko v njej kavo zavrete počasi, ne da bi se na dnu žgala.

Odkrili so tudi, da je džezva zelo vsestranska ‒ ne samo, da lahko v njej skuhate kavo, zaradi kompaktnosti se da v njej tudi na hitrico stopiti čokolado ali pa pripraviti kreme in sirupe. "Kadar koli potrebujem majhno količino česar koli za kako jed, uporabim džezvo," pravi Assilova.

Kot še dodajajo pri Eaterju, lahko džezva tako nadomesti cel asortiman kuhinjskih pripomočkov, od aparatov za kavo do ponev in kotličkov za čaj. In še enostavna za čiščenje je!

Posmehljivi komentarji

Novico so v teh dneh pri Eaterju objavili še enkrat, pod njo pa se je hitro nabralo kar nekaj posmehljivih komentarjev. "Ta "pripomoček" je starejši od vaše celine," je na Twitterju komentiral eden. Spet drugi pa: "Na tole se vam smejijo prav na vsaki celini, razen Američanov, očitno."

"Kaj za vraga? Vi ste potrebovali stoletja, da ste to odkrili?" je Eaterju odgovoril neki bosanski bralec, medtem ko drugega skrbi, da bodo Američani zdaj džezvo ukradli. "Potrebovali so stoletja, da so to odkrili, zdaj pa si jo bodo verjetno prisvojili."

K. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
SpicyWeiner
# 11.01.2019 ob 12:03
Komaj cakm, da odkrijejo kruh brez cukra
tanj
# 11.01.2019 ob 12:19
"V njej lahko skuhate za kar od pet do šest skodelic ekspresa!"

V džezvi ne moreš skuhati ekspresa. Ne ene ne šest skodelic.... Ampak ja, saj vemo, o kom je govora...
samo.jug
# 11.01.2019 ob 12:00
Samo komentar o vsesplošni uporabi džezve. Zdi se mi bogoskrunsko kuhati sirupe in ne vem kaj v isti džezvi, v kateri si vsak dan kuhaš kavo... Vsaka dobra bajta pri nas ima vsaj tri ali več džezev in od teh je ena vedno samo za kavo :)
trilko
# 11.01.2019 ob 13:13
V originalnem članku lepo razložijo, da lahko v džezvi skuhaš za 5-6 skodelic za espresso kave (it is made for five to six espresso-sized cups). Izgubljeno s prevodom je to pri K.S. 5-6 skodelic ekspressa :)
Olorin
# 11.01.2019 ob 12:14
Jezus Kristus... A namazan kruh so ze odkrili?
goli
# 11.01.2019 ob 12:05
Pri Eaterju nato na dolgo razložijo vse prednosti džezve, od velikosti ("V njej lahko skuhate za kar pet do šest skodelic espressa!"). Halo!!! V džezvi NE kuhaš espressa. Mogoče še pred koncem sveta odkrijejo kafetiero.
skriti
# 11.01.2019 ob 12:17
Kaj šele bo, ko bodo spoznali "kafatero" ;)
ronzi
# 11.01.2019 ob 15:04
Ob takih člankih se vprašam,če so se v ameriko preseljevali najbolj tumasti ljudje.....
GORILA
# 11.01.2019 ob 12:29
...kaj pa sploh je ekspreso???
Kekec99
# 11.01.2019 ob 16:18
Ob nakupu, predvidevam da, dobijo tudi navodila za uporabo.
sajovick
# 11.01.2019 ob 13:16
Šlo je za lektorski popravek in ne domislico K.S.

lp KS
Jazst2
# 11.01.2019 ob 12:38
good morning USA
juventina10
# 11.01.2019 ob 15:27
JE, TO JE NEKAJ takega, ko so pred letom dni odkrili , da se rumenjak ,ko delaš jajce na oko, poliva z  vročim oljem, na katerem se jajce peče......oni so rekli, da so to jajčka v srajčki.mi pa to delamo že vsaj 100 let
luckyss
# 11.01.2019 ob 14:25
Kje ma fuc... vtikač ?!
ni maitre
# 11.01.2019 ob 19:18
Ne zato, ampak zato, ker Američani pripravljajo kavo na drugačen način. Je pa njihova kava, če si ljubitelj kave, vsaj meni totalno zanič.
Zhizz
# 11.01.2019 ob 21:46
Mimogrede, džezva tudi ni preveč poznana v Zahodni Evropi ali VB. Tam tudi poznajo le filter , instant kavo , italijansko moko / cafeterio in esspreso. Za izraz turška , arabska ali grška kava še niso slišali.
zamudnik
# 11.01.2019 ob 17:24
A Melanije pa niso mogli vprašati, v čem kuha kofe?

Naslednje odkritje bo Barcaffe in bodo imeli nekaj od vsega tega tako Bosanci kot Hrvatje.
čik
# 11.01.2019 ob 16:28
a tole že majo?

:))
exwannabe
# 11.01.2019 ob 14:27
Torej ne preoblikuješ stavka ampak pustiš čeprav je "original" drugačen. Ampak saj pri teh prevodih smo že videli, da so bolj "google translate" variante.
Olorin
# 11.01.2019 ob 15:10
@luckyss
"Kje ma fuc... vtikač ?!"

Opa, tale me je pa iz srca nasmejala...
MitjaMičo
# 11.01.2019 ob 12:41
Topla voda
firtoh
# 11.01.2019 ob 22:22
Na zahodu,Italija,Francija in Španija so izjeme, je kava res slaba.Sploh severna Evropa.Zato je fajn najdit lokal,kjer je lastnik kak Italijan ali ex-Jugoslovan.
Zhizz
# 11.01.2019 ob 21:47
Francoz me je enkrat začuden gledal "kaj kavo boš povrel?"
Do Brasil
# 11.01.2019 ob 14:33
VAU! Moram kupiti se eno.
SKEpsiS
# 11.01.2019 ob 21:20
SSKJ: džézva -e ž (ẹ) spodaj široka, zgoraj zožena posoda za kuhanje turške kave: postaviti džezvo na kuhalnik; bakrena
džezva
atibarba
# 11.01.2019 ob 19:43
Ja pa ne samo navodila za uporabo ampak še opozorilo da je vroče če daš džezvo v krilo in der poliješ z vročo kavo. ;)
SKEpsiS
# 11.01.2019 ob 21:18
Tudi v zahodni Evropi ni najbolj znana
Do Brasil
# 11.01.2019 ob 14:43
@sajovick
Šlo je za lektorski popravek in ne domislico K.S.
lp KS


Osebno sem zadrzan do netocnosti v MMC clankih, razen ko gre za potiskanje videnja "resnice" v smer, hm, "zmagovitih drzav".
Tale opomba nam razgalja nesmisle, ki jih poriva skozi sistem in se lahko novinar potem pred nami zagovarja - med komentarji. Hvala, Katja!
b135
# 14.01.2019 ob 16:22
Vsak tretji Slo je zbolel zaradi povišanega krvnega tlaka,
Vsak sedmi pa je pod rušo zato ker mrtvi ne govorijo,
da bi povedali kaj mu je bilo,
AM
# 11.01.2019 ob 22:36
Ohhhhh Američani....

Sedaj bo lahko Melanie pokazala Trumpu kako se kuha kava. :)
RJSlo
# 11.01.2019 ob 17:48
zamudnik
# 11.01.2019 ob 17:24
----------------------------------------
No ja. Barcaffe je zaenkrat najboljše, kar imamo od kav.

Džezva je poslovenjena beseda za ...?
raznolikisvet
# 11.01.2019 ob 17:00
Mediji objavljajo tovrstne zgodbe zato, da pljuvajo po Ameriki in po drugi strani povzdigujejo Balkan. Tudi dzezva ne bo rešila propada Balkana. Ne pozabimo na razpad Jugoslavije in inflacijo. Toliko o naši pameti in inovativnosti...
juventina10
# 17.01.2019 ob 16:29
a ja, pečenic ne maram, krvavice pa.....
juventina10
# 17.01.2019 ob 16:28
no, binder, da te podučim, pa provaj, v ponev daš tri žlice olivnega olja,ko se segreje, ubiješ jajce in s tem oljem z žlico podlivaš po rumenjaku.ko pride bela prevleka in je jajce notri še mehko, je to to. olje lahko uporabiš za naslednjič, če pa tudi ostanek olivnega olja pomažeš s kruhom, ne bo nič narobe.
Binder Dandet
# 12.01.2019 ob 14:45
"JE NEKAJ takega, ko so pred letom dni odkrili , da se rumenjak ,ko delaš jajce na oko, poliva z vročim oljem, na katerem se jajce peče...."

Ja kok olja pa mas? Jaz dam par kapljic. Ti pa ziher ta najbolj mastne pecenice jes, pa potem se s kruhom pomazes.:)
štajerc64
# 12.01.2019 ob 00:43
to je pa tako kot on vic o mujotu, kaj ga fascinira najbolj - termos boca, ker poleti drži hladno limonado, pozimi pa topli čaj.
SKEpsiS
# 11.01.2019 ob 21:22
Novo odkritje: kafatiera - pravi espesso 2-6 šalic,odvisno od velikosti (https://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot)