"Na Gregorjevo - otec, še veš? - se ptički ženili so ..."
Slovenska dediščina pravi, da se na god sv. Gregorja, 12. marca, ki mu pravimo tudi gregorjevo, ptički ženijo.
God sv. Gregorja napoveduje pomlad
Objavljeno: 12. marec 2018 ob 09:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gregorjevo
Spuščanje gregorčkov po Ljubljanici. Foto: BoBo
Gregorjevo
Prireditev so pripravili tudi v Kropi. Foto: BoBo

Slovenska dediščina pravi, da se na god sv. Gregorja, 12. marca, ki mu pravimo tudi gregorjevo, ptički ženijo. Slovensko ljudsko izročilo sicer pozna še več drugih dnevov za ptičjo ženitev, med njimi valentinovo, 14. februar, ali urbanovo, 25. maj, a gregorjevo se je v preteklosti najbolj uveljavilo.

"Na Gregorjevo - otec, še veš? - se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so," je Oton Župančič zapisal v Dumi, objavljeni pred 110 leti.

God sv. Gregorja po izročilu napoveduje pomlad, ko bo spet več svetlobe in toplote.

V nekaterih obrtniških in delavskih krajih Gorenjske so pred drugo svetovno vojno govorili, da sv. Gregor "luč v vodo vrže". To je pomenilo, da so lahko po tem dnevu dlje časa delali pri naravni svetlobi in ne več samo pri sveči ali pozneje pri petrolejki, pravijo etnologi.

Sv. Gregor je po besedah Bojana Knifica iz Tržiškega muzeja, ki je avtor knjige o gregorjevem, po starem julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan, torej 21. marca, a se je praznovanje njegovega godu z uvedbo gregorijanskega koledarja v 16. stoletju preneslo na 12. marec.

Darovanje luči vodi
Predkrščanska verovanja je po njegovih besedah prekrila krščanska praksa, a nekateri obrisi iz predkrščanskih časov so ostali. Kažejo se na primer v kurjenju kresov, vihtenju gorečih metel in v darovanju luči vodi. Spuščanje različnih plovil z gorečo svečo po potokih se je po njegovih besedah uveljavilo predvidoma v 20. stoletju.

Krščanstvo je stara verovanja skušalo zatreti oziroma jim vsaj spremeniti pomen z novimi vsebinami. Tako se je šega spuščanja luči po vodi po njegovih pojasnilih prenesla na nove dneve v letu, preoblikovala svojo podobo in kot razlog spuščanja luči po vodi uvedla motive, povezane s Cerkvijo in rokodelskim delom ob umetni svetlobi.

Za gregorjevo so značilne tudi nekatere druge šege. V Prekmurju in Porabju so otroci koledovali, torej hodili od hiše do hiše in prosili za darove. Ti koledniški obhodi so nastali po ogrskem zgledu in so se ponekod ohranili do zadnje četrtine prejšnjega stoletja.

Približno do druge svetovne vojne pa so šolarji v Beli krajini na gregorjevo hodili po hišah, preoblečeni v svatovski sprevod. Darovali so jim jajca in denar.

V Tržiču so se gregorjevega spomnili v nedeljo, ko so v skladu s tamkajšnjo dediščino po Tržiški Bistrici spustili hišice iz lesa in papirja z gorečo svečo.

VIDEO
Ljubezen na pisanici
A. P. J.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Jen
# 12.03.2018 ob 10:51
Predkrščanska verovanja in običaji so prav simpatični - darovanje luči vodi je ena takih reči. To je naša pristna slovanska dediščina, o kateri bi se moralo več pisati. :)
paver
# 12.03.2018 ob 14:59
To je naše valentinovo. Ampak novinarska srenja je papagajsko začela slaviti angloameriški praznik .
Tako kot KROMPIRJEVE POČITNICE! A se novembra pobira krompir? Za hlapce rojeni! Za hlapce vzgojeni!
Franc 1952
# 12.03.2018 ob 16:35
Sicer sem baje že malo naglušen, ampak že nekaj dni me en kos dvigne ob 5.30! Saj ne da ne poje lepo, ampak samo mene, moja najdražja mu pa takt drži s smrčanjem! Res ni pravice niti v zakonski postelji!:)
kasandra
# 12.03.2018 ob 11:06
V Železni Kapli na Koroškem živi isti običaj z lučkami na vodi, vendar to počenjajo na predvečer svečnice (2. februar).
gz4468
# 12.03.2018 ob 20:48
Tako kot KROMPIRJEVE POČITNICE! A se novembra pobira krompir?

Mislim da so kropmirjeve pocitnice misljene tako, da takrat jes krompir, ne pa pobiras.
bilzerian
# 12.03.2018 ob 15:42
mi smo se modernizirali in raje kupujemo rože 14. februarja, svojih žensk pa itaq nimamo radi.

tudi za pusta se več ne makiramo, ampak raje skačemo naokrog na predvečer dneva mrtvih, oblečeni v čarovnice.....

ker smu zabiti kot američani.
despi
# 12.03.2018 ob 15:49
Eko ozaveščeni .?