Sv. Gregor je sicer do uvedbe gregorijanskega koledarja veljal za prvi pomladni dan. Foto: BoBo
Sv. Gregor je sicer do uvedbe gregorijanskega koledarja veljal za prvi pomladni dan. Foto: BoBo
Gregorčki
Pozdrav pomladi - gregorčki v Ljubljani je letos odpovedana, saj bi bil spust preveč nevaren. Foto: BoBo

God sv. Gregorja, 12. marca, je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Takrat je bil dan že dovolj dolg, da obrtniki pri svojem delu niso potrebovali umetne razsvetljave. Luč so tako na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo, ta šega pa se v zadnjih letih ponovno vrača v številne kraje po Sloveniji. Po ljudskem izročilu velja gregorjevo za dan, ko se ženijo ptički.

V Osnovni šoli Tržič so letos v sodelovanju s podjetjem Pelar izdelali 750 gregorčkov, ki jih bodo zvečer spustili po Tržiški Bistrici. Projekt so že novembra lani prijavili komisiji, ki odloča o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov. Čeprav odgovora še niso prejeli, v Tržiču upajo, da bosta šola in s tem mesto ta laskavi naslov vseeno pridobila.

Prireditve tudi v drugih slovenskih krajih
Gregorčke bodo zvečer ob pomoči gasilcev spuščali tudi v kanjonu reke Kokre, predtem, ob 17. uri pa jih bodo izdelovali v Kranjski hiši na Glavnem trgu v Kranju.

V Ljubljani so bili zaradi visokega vodostaja Gradaščice in neprehodnosti kanala ob Eipprovi ulici organizatorji primorani odpovedati prireditev Pozdrav pomladi - gregorčki. Ob tem opozarjajo vse, ki bi kljub temu želeli svoje gregorčke spustiti po strugi Gradaščice, da je takšno početje trenutno preveč nevarno. V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani bodo ob 16. uri izvedli otroško likovno delavnico izdelovanje gregorčkov, ki jih bodo nato spustili po svojem bajerju.

V Hiši Ljubhospica v Ljubljani so gregorjevo zaznamovali tako, da so dvorišče pred hišo okrasili s ptičjimi hišicami, ki jih je več kot 400 otrok iz desetih ljubljanskih vrtcev barvalo v preteklih dneh. Utrinke okraševanja si lahko ogledate v galeriji.