Ostareli so v času krize še posebno ranljiva skupina, za katero moramo poskrbeti. Foto: Pixabay
Ostareli so v času krize še posebno ranljiva skupina, za katero moramo poskrbeti. Foto: Pixabay

Navdih za poseben projekt, ki so se ga lotili v Deosovem centru za starejše Notranje Gorice in se zdaj širi po državi, so organizatorji dobili v povezovalni moči glasbe. Oskrbovance domov tako razveseljujejo koncerti s skupnim imenom "Narazen, vendar vedno skupaj".

Projekt je sredi prejšnjega tedna začel hišni bend DE amigOS, ki je stanovalcem centra Notranje Gorice zaigral nekaj skladb. Njihovemu zgledu so kmalu sledili tudi drugi domovi in glasbeniki. Glasbeniki koncertirajo na dvoriščih in parkih domov za ostarele, varovanci pa jih lahko spremljajo na varni razdalji ali pa kar z balkonov svojih sob.

"Sem se odzval, saj ima akcija dobrodelno noto za starejše, ker jim glasba vedno pričara nasmeh na obraz in jim v teh težkih časih lahko vsaj malo polepšamo dan. To je skupina ljudi, na katere ne smemo pozabiti, ker so tudi njihovi odzivi vedno tako srčni in čustveni, sami občutki glasbenika pa enaki," je za Televizijo Slovenija povedal kontratenorist Žiga Lakner, ki je v sredo prepeval pred domom Idrija.

Koncerti za oskrbovance domov

Stanovalce domov po državi so zabavale že Alenka Gotar, Rebeka Dremelj in Eva Hren. Gotovo se jim bo ta teden pridružil še kdo, saj je cilj, kot pravi Ana Petrič, direktorica Centra starejših Notranje Gorice in pobudnica projekta, osrečiti čim več varovancev. "S projektom želimo osrečiti vseh 21 tisoč starostnikov v 102 domovih in centrih po Sloveniji. Upam, da nam uspe."