Tucker Carlson in Vladimir Putin. Foto: EPA
Tucker Carlson in Vladimir Putin. Foto: EPA

Carlson je intervju s Putinom v torek posnel v Moskvi. Začel ga je z vprašanjem o razlogih za ukaz za napad na Ukrajino pred dvema letoma. "Povejte nam, zakaj menite, da bi ZDA lahko nenadoma napadle Rusijo," je dejal Carlson.

"Ne gre za to, da bi Amerika, ZDA, izvedla presenetljiv napad na Rusijo," je po poročanju BBC-ja prek prevajalca dejal ruski predsednik. "Nisem tega rekel. Imava šov ali resen pogovor?" je vprašal.

Nato je Putin več kot pol ure govoril o zgodovini vzhodne Evrope, začel pa je z ustanovitvijo ruske države v 9. stoletju.

Ponovil je svoje razloge za napad na Ukrajino, vključno z zgodovinskimi utemeljitvami, pritoževal se je zaradi razpada Sovjetske zveze in širitve zveze Nato. Dejal je še, da je Ukrajina polna neonacistov.

Zatrdil je tudi, da Rusija sploh ni napadla Ukrajine, ampak se je le odzivala na grožnje njeni državni varnosti.

Putin: Rusije na bojiščih ni mogoče premagati

Putin je sporočil Zahodu, naj se zaveda, da Rusije v Ukrajini ni mogoče premagati. "Do zdaj je bilo slišati razburjenje in kričanje o povzročitvi strateškega poraza Rusiji na bojišču. Zdaj pa očitno spoznavajo, da je to težko doseči, če je sploh mogoče. Po mojem mnenju je to nemogoče," je dejal.

Ameriškemu kongresu, v katerem republikanci ovirajo nadaljnjo pomoč Ukrajini, pa je sporočil, da se vojna lahko konča, če ZDA Ukrajini ne bodo več dostavljale orožja.

"Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima"

Na vprašanje, ali Moskva razmišlja o napadu na druge države v regiji – članici Nata Poljsko in Latvijo – ali na splošno na evropski celini, je Putin odgovoril, da to ne pride v poštev.

"Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima. Zakaj bi to storili? Preprosto nimamo nobenega interesa," je dejal Putin in dodal, da bi vojna s Poljsko lahko izbruhnila, če bi Poljska napadla Rusijo.

Intervju je bil objavljen tik pred drugo obletnico napada Rusije na Ukrajino. Foto: EPA
Intervju je bil objavljen tik pred drugo obletnico napada Rusije na Ukrajino. Foto: EPA

Kot poroča BBC, Carlson Putina ni vprašal o zločinih ruske vojske v Ukrajini, v Buči in drugje, prisilnih preselitvah ukrajinskih otrok v Rusijo, zaradi česar je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za Putinovo aretacijo, smrti političnih nasprotnikov ali zaprtju opozicijskega aktivista in politika Alekseja Navalnega.

Putin je še nakazal, da je mogoče doseči dogovor glede zaprtega novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha. "O določenih pogojih se pogovarjamo s posebnimi službami," je dejal, hkrati pa vztrajal, da je novinar vohun, kar časopis in ameriška vlada odločno zanikata.

32-letni ameriški novinar Gershkovich je bil aretiral v Jekaterinburgu 29. marca lani. Grozi mu 20 let zapora.

Intervju nekdanjega zvezdniškega voditelja ameriške televizije Fox News s Putinom je bil objavljen tik pred drugo obletnico ruske invazije v Ukrajini, to pa je prvi intervju na štiri oči s Putinom, ki ga je opravil nekdo iz zahodnih medijev po letu 2019.

BBC je poudaril, da so številni novinarji iz zahodnih držav prosili za intervju s Putinom, a jih je Kremelj zavračal.

Odmeven intervju Carlsona s Putinom