Unikatne tekstilne teksture v obliki Slovenije, ki so jih oblikovale študentke, so vsebinsko obogatene s strukturami in linijami, ki predstavljajo porečja, avtoceste in železnice ali pa ponazarjajo Slovenijo po regijah, narečnih skupinah in gostoti naseljenosti prebivalstva. Foto: Spirit Slovenija
Unikatne tekstilne teksture v obliki Slovenije, ki so jih oblikovale študentke, so vsebinsko obogatene s strukturami in linijami, ki predstavljajo porečja, avtoceste in železnice ali pa ponazarjajo Slovenijo po regijah, narečnih skupinah in gostoti naseljenosti prebivalstva. Foto: Spirit Slovenija
Slovenija se na svetovni razstavi Expo v Milanu predstavlja kot poročna destinacija prek modne zgodbe z naslovom Ljubezen gre skozi želodec. Dogajanje med drugim spremlja tudi razstava čipk, ki so tudi modni dodatek uniform osebja slovenskega paviljona. Foto: Spirit Slovenia
Na levi strani uniform je umeščen logotip "I feel SLOVEnia". Foto: Spirit Slovenia

Slovenija se bo predstavila z lastnim paviljonom in celostno podobo oblačil, zmagovalka javnega natečaja pa je Sonja Šterman s katedre za tekstilne materiale in oblikovanje na mariborski fakulteti za strojništvo. Navdih za zasnovo koncepta uniform je tako kot drugi natečajniki iskala v glavni temi svetovne razstave Expo Milano 2015 "Hrana za planet, Energija za življenje" ter koncept predstavitve Slovenije na EXPO s sloganom "I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy.".

Oblačilna podoba osebja je sestavljena iz srednje do temno sivih vrhnjih kosov oblačil (obleka, jakna, hlače, suknjič), zelenih majic ter svetlo sivih srajc. Unikatni modni dodatki so izdelani s šivanjem na vodotopno kopreno. Ženski modeli so izdelani v obliki Slovenije, za moške v obliki traku v videzu kravate.

Asimetrija romboida logotipa I feel SLOVEnia je bilo izhodišče za oblikovanje linij, ki se pojavljajo na oblačilih in so izpostavljene z okrasnimi zelenimi šivi. V povezavi z glavno temo razstave - hrana - presečišča teh linij ponazarjajo obdelovalne površine.

Slovenska modna revija v prestolnici mode
Uniformo poživi modni dodatek čipka, ki je zelene barve v skladu s celostno grafično podobo državne znamke I feel SLOVEnia. Ne gre za klasično izdelavo čipk, temveč za tehniko izdelave zračne čipke, ki temelji na prešivanju vodotopne vezilne podlage s sukancem. Postopek izdelave tovrstnih čipk je izredno kreativen, ustvarjalo pa jih 18 študentk in 6 predavateljev na Katedri za tekstilne materiale, v Laboratoriju za oblačilno inženirstvo ter fiziologijo in konstrukcijo oblačil.

Čipka se lahko zaveže na več različnih načinov. Izvirno ustvarjanje posamezne zračne čipke v obliki Slovenije je zahtevalo tudi do 40 ur dela; v unikatne izdelke je bilo vloženega veliko truda in znanja, natančnosti in potrpežljivosti.

Oblačila so sešili v podjetju Moda Mi&Lan, dodatke v obliki zračnih čipk pa so izdelali študentje in zaposleni na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru.

V okviru programa na slovenskem paviljonu v času svetovne razstave bo organiziran tudi dogodek na temo slovenske mode glede na dejstvo, da je Milano svetovna prestolnica mode.

Svetovna razstava Expo, ki se odvija vsakih pet let, bo letos potekala v Milanu. Med 147 državami sveta, ki se bodo predstavile, je tudi Slovenija. Gre za eno največjih gospodarskih promocijskih priložnosti Slovenije, zato daje Spirit velik poudarek tudi krepitvi prepoznavnosti in ugleda države.