Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Dunajski državni operi so priredili tradicionalni operni ples, ki ga vsako leto pripravijo na četrtek pred pepelnično sredo. Dvorana, ki jo je pripravljalo 500 delavcev, je sprejela številne ugledne goste. Med drugimi so se plesa udeležili avstrijski zvezni predsednik Alexander Van der Bellen, 91-letni milijarder Richard Lugner je zavrtel ženo pokojnega kralja rokenrola Priscillo Presley, glamuroznega plesa pa se je z ženo Urško udeležil tudi opozicijski prvak Janez Janša.

Operni ples je priložnost za srečanja med umetniki, politiki, poslovneži in ljubitelji plesa ter velja za najbolj glamuroznega med številnimi plesi, ki so na koledarju dunajske plesne sezone. Zaradi televizijskega prenosa doseže tudi številno občinstvo v Avstriji in tujini, poroča STA.

Za postavitev plesne dvorane morajo delavci položiti približno 170 plošč v velikosti dveh kvadratnih metrov. Opremijo jo tudi z drugimi elementi, ki jih posebej za dogodek vsakič pripeljejo iz skladišča v Spodnji Avstriji. Največji izziv predstavlja, da so dela končana do generalne vaje večer pred tem, poroča STA.

Letošnji 66. operni ples sta odprla operna pevca Elina Garanča in Piotr Beczala, na programu pa so bili med drugim barkarola iz Hoffmanovih pripovedk, poloneza iz Evgenija Onjegina ter arije iz Carmen in Don Carlosa. Dogodek je sklenil slavni Straussov valček Na lepi modri Donavi.

Seznam gostov je bil znan že nekaj časa pred dogodkom. Van der Bellen je kot predsednik države poleg žene gostil črnogorskega kolega Jakova Milatovića. Kancler Karl Nehammer (ÖVP) pa je prišel z estonsko premierko Kajo Kallas. Med slavnimi gosti sta poleg Priscille Presley na ples prišla še igralec Franco Nero in komik Oliver Pocher.

Richard Lugner in Priscilla Presley. Foto: Reuters
Richard Lugner in Priscilla Presley. Foto: Reuters

Ples je imel tudi dobrodelni pridih, saj vsak obiskovalec prispeva doplačilo na vstopnico in gostinsko ponudbo. Denar bodo tudi letos namenili pobudi Avstrija pomaga Avstriji, ki jo podpirajo ORF in humanitarne ustanove, namenjena pa je ljudem v stiski. Lani so pobudi nakazali 600.000 evrov.