Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA

Na prvi pogled: nič posebnega. Na Petrov trg so že postavili 26-metrsko smreko, ki zdaj čaka na slavnostni prižig lučk na prvo decembrsko soboto.

Drevo je prišlo iz dežele Abruci – toda v nasprotju z napovedmi gre za navadno smreko.

Velmožje iz vasice Rosello so papežu sicer obljubili razkošno belo jelko, toda kmalu se je našel ljubitelj narave, ki je ugotovil, da drevo pravzaprav raste v zaščitenem parku sosednje dežele Molize. "Hoteli so posekati tole veličastno belo jelko, ki je visoka 30 metrov. Stara je približno 200 let," je povedal Dario Rapino, pravnik in okoljevarstveni aktivist.

Rapino je že pred časom pisal papežu. V pozivu, naj sečnjo prepreči, je Frančiška postavil pred lastna stališča iz okoljske enciklike Laudato Si': "človek naj iz narave ne jemlje tistega, kar presega njegove potrebe". Odgovora ni bilo. A ko so 15. novembra gozdarji prišli po drevo, je bil Rapino že tam: snemal jih je, dokler se niso ustavili in odšli. "Zdelo se mi je, kot da gre za usmrtitev. Še posebej na zavarovanih območjih, kot je to, bi morali pustiti naravo neokrnjeno, človek je ne bi smel napadati," je povedal Rapino.

Drevo na vatikanskem trgu je zato letos kar iz drevesnice. Pa nič ne de: ko ga bodo okrasili in podenj postavili jaslice, ki letos prihajajo iz Gvatemale, nihče ne bo opazil razlike. Moliška bela jelka pa bo mirno rasla naprej.

Drevo na vatikanskem trgu kar iz drevesnice