Ponekod pripravijo igre s pirhi. Foto: BoBo
Ponekod pripravijo igre s pirhi. Foto: BoBo

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje tudi na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila drugim, kar opisuje Sveto pismo. Po ljudskem običaju je zato ta dan namenjen obiskom in izletom. Žal temu vreme ne bo naklonjeno, saj bo dan oblačen in deževen.

Velikonočni ponedeljek je po osamosvojitvi v Sloveniji podobno kot v večini evropskih držav dela prost dan.

Po cerkvah bodo še vedno potekala bogoslužja. Na njih se praviloma bere svetopisemski odlomek o tem, kako se Jezus prikaže dvema učencema na poti v Emavs, ki v njem prepoznata utelešeno upanje.

Škof slovenske Evangeličanske cerkve Leon Novak je za Radio Slovenija dejal: "Čeprav smo velikokrat v težkih situacijah v življenju, ko ne razumemo, zakaj vse to trpljenje, bolezen, bolečine, nepravičnosti, ki se dogajajo po svetu, nas velikonočno sporočilo kljub vsemu spodbuja, da ne obupamo, ampak da na podlagi božje ljubezni, ki nam jo je prav na velikonočne praznike Bog tako bogato izlil, nadaljujemo našo pot in negujemo tesno prijateljstvo in občestvo z našim Gospodom."

Igre s pirhi

Po več slovenskih krajih je tudi navada, da na velikonočni ponedeljek v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo.

Papež Frančišek bo opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem zaključil letošnje praznovanje velike noči.

Kakšno je bilo praznovanje velike noči nekoč?