Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Na veliko soboto blagoslov jedi, škofje vsem zaželeli vesele velikonočne praznike

Za začetek: blagoslov ognja in sveče, ki predstavljata vstalega Kristusa, ter slovesna procesija vse do oltarja svetega Petra. V nadaljevanju ni umanjkal tradicionalni obred krsta, kot so ga prvi kristjani izvajali samo na veliko soboto. Med osmimi novokrščenci jih je pol iz Italije, dva iz Južne Koreje, po eden pa iz Japonske in Albanije.

Papež Frančišek se je med pridigo vprašal o pomenu strahu Jezusovih privrženk, da jim ob obisku groba ne bo uspelo odvaliti kamna. Toda takšni "kamni smrti" so tudi današnja trpljenja: ob smrti bližnjih, recimo, pri porazih, pri spoprijemanju s sebičnostjo. Toda Sveto pismo uči, da je treba samo dvigniti pogled: kamen se je namreč že odvalil.

"To je Kristusova velika noč, to je božja moč. Zmaga življenja nad smrtjo, zmaga luči nad temo, preporod upanja v ruševinah neuspeha," je dejal papež.

Tudi tokrat so Petrovo baziliko okrasili slovenski floristi, čeprav so bile – vpričo obnove Berninijevega baldahina nad glavnim oltarjem – možnosti omejene.

Velikonočne slovesnosti bodo v Vatikanu doživele vrhunec z jutrišnjo deseto mašo in opoldanskim papeževim blagoslovom Mestu in svetu – Urbi et orbi.

Čez dan blagoslov jedi, zvečer vigilijske maše