Na velikonočni ponedeljek se kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja učencema, ki sta ga prepoznala po značilnem lomljenju kruha. Foto: BoBo
Na velikonočni ponedeljek se kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja učencema, ki sta ga prepoznala po značilnem lomljenju kruha. Foto: BoBo

Tudi na velikonočni ponedeljek bodo duhovniki bogoslužja opravljali v praznih cerkvah. Tako bo vsaj še ta teden. Kljub prazničnemu dnevu glede ukrepov ni več izjem. Prepovedano je prehajanje med regijami, razen ob predložitvi negativnega PCR-testa, dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19, prav tako je prepovedano druženje in zbiranje ljudi, izjema so le člani skupnega gospodinjstva.

Po navajanju Svetega pisma sta med tistimi, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost, tudi učenca, ki sta ga na poti v mesto Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila še drugim. Na velikonočni ponedeljek želijo kristjani utrditi vero v vstalega Jezusa tako, da novico o vstajenju delijo s sorodniki in prijatelji ter se veselijo skupaj z njimi. Zaradi epidemije lahko tradicionalne obiske na ta dan nadomestimo s telefonskim klicem ali prazničnim sporočilom, predlagajo v Katoliški cerkvi.

Na velikonočni ponedeljek, ki je tako kot v številnih drugih evropskih državah dela prost dan, so v skladu z ljudskim izročilom značilne tudi igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. A tudi to bo moralo tokrat zaradi epidemije odpasti.