Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Ta teden so v Mariboru na Inštitutu informacijskih znanosti IZUM uradno v uporabo prevzeli superračunalnik VEGA. Kot pravijo znanstveniki, je Slovenija z njim pridobila razvojno infrastrukturo, ki bo pohitrila raziskovanje in zagotovila neodvisnost od super računalniških sistemov v drugih državah.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Vega je izredno zmogljiv računalnik, ki Slovenijo po njegovi zmogljivosti trenutno uvršča na trinajsto mesto na svetu, med Veliko Britanijo in Rusijo. Njegovo hitrost se računa s petaflopi računskih operacij na sekundo. Direktor IZUM Aleš Bošnjak: "Močen je za 6.9 petaflopsov, to je približno tako, kot bi 50.000 osebnih računalnikov na enkrat linearno računalno eno operacijo."

Kot pravijo znanstveniki, je Slovenija z VEGO pridobila razvojno infrastrukturo, ki bo pohitrila raziskovanje in zagotovila neodvisnost od super računalniških sistemov v drugih državah, ki so jih do zdaj najemali. Z Vego se to spreminja. Aleš Bošnjak: "Ta računalnik bo slovenskim raziskovalcem omogočil prijavo na najzahtevnejše in najvrednejše raziskovalne projekte, to pa lahko ima za posledico preboj slovenske znanosti." In pa tudi gospodarstva.

Vodno hlajenje superračunalnikaFoto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Vodno hlajenje superračunalnikaFoto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Superračunalnik Vega je sicer prvi računalnik v okviru pobude EuroHPC, v katerega bo povezanih osem računalnikov. Prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost mariborske univerze Zoran Ren: "Zdaj istočasno v Evropi gradimo osem takšnih superračunalnikov. Nekateri s projektom malo zaostajajo, zato je Vega prvi, ki je v uporabi." Štirje sistemi podobne velikosti bodo v Luksemburgu, Bolgariji, na Češkem in Portugalskem. Trije, ki se bodo približali zmogljivosti trilijon operacij na sekundo, pa v Španiji, na Finskem in v Italiji. Računalniki bodo med seboj povezani, tako se bo z zagonom drugih sistem okrepila tudi moč Vege.