»Zvezdana je oddaja z večernimi pogovori, ki jih vodi odlična in priznana igralka Zvezdana Mlakar. Oddaja je leta 2021 dosegla komaj 8 % delež vseh gledalcev, ki sedijo pred televizijskimi ekrani ali zgolj 47.000 gledalcev. Cena oddaje je relativno visoka in znaša kar 66.000 evrov. Zaradi nizke gledanosti, racionalne izrabe produkcijskih virov, ki jih bomo namenili številnim novim oddajam in spremenjene večerne programske sheme na TVSLO 2 ukinjamo oddajo.« Tako je v. d. direktorja TV Slovenija pojasnil odločitev o spremenjeni programski shemi oz. spremembi Programsko-produkcijskega načrta (PPN) za letošnje leto.

Pojasnjujemo, da varuh glede PPN nima nobenih neposrednih pristojnosti. Osnutek in predlog PPN pripravijo v vodstvu, praviloma v soglasju z uredništvi. O teh dokumentih podrobno razpravljajo pristojne komisije Programskega sveta, ki ga sestavlja 29 predstavnikov javnosti. Programski svet naposled tudi potrdi PPN, in sicer z glasovanjem. PPN za 2022 je bil sprejet na seji 29. novembra 2021, s 17 glasovi ZA.

Varuhinjina priporočila

Varuhinja, kot rečeno, glede PPN nima pristojnosti. Ne glede na to pa vsako letos spomladi pripravi priporočila, ki jih izlušči iz odzivov občinstva. Priporočila za 2022 so na povezavi. Pod točko 8 je mdr. zapisano upravičeno pričakovanje občinstva, da se spoštujejo njihove navade in da se v uveljavljene gledalske, poslušalske in bralske navade posega previdno, pri tem pa spoštuje načelo odprtega komuniciranja z občinstvom.

Dodajamo, da je glede oddaje Zvezdana že avgusta 2021 zaokrožila novica, da bo oddaja ukinjena že jeseni. Takrat je vodstvo RTV Slovenija odgovorilo, da bo do konca leta veljal PPN za 2021. Glede veljavnosti vsakoletnega PPN še splošno pojasnilo, da lahko vodstvo tudi med letom predlaga in uveljavi spremembe, ob soglasju Programskega sveta.

Na koncu zapisujemo splošno pojasnilo glede RTV-prispevka, in sicer, da se z njim ne plačuje gledanje posamezne TV-oddaje, poslušanje posameznega RA-programa, branje posamezne MMC-novice, uporabo posamezne RTV-storitve …, ampak prispeva za celoto dejavnosti javnega medijskega servisa.