Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V lani vzpostavljenem proračunskem skladu mariborske občine za pomoč in razvoj se je doslej zbralo nekaj več kot 45 tisoč evrov. Z denarjem bodo podprli mentorski program Zveze prijateljev mladine Maribor za mladostnike Ti to zmoreš. Gre za pomoč skupini otrok in mladostnikov med 12-im in 16-im letom, ki so v času koronakrize med najbolj prizadetimi.

Donatorski Sklad mariborske občine za pomoč in razvoj so ustanovili za pomoč med epidemijo, po obravnavi prijav pa bodo 45 tisočakov namenili mentorskemu programu ZPM Maribor Ti to zmoreš, pravi Neva Pipan z mariborske občine: «Gre za mladostnike, ki imajo težave z učnim uspehom, z odvisnostjo, s slabo motivacijo za naprej, za prihodnost. Znašle so s v tem tudi njihove družine«. V Zvezi prijateljev mladine Maribor bodo najprej pripravili program za mentorje in glavne prostovoljce družabnike. »Potem bomo pristopili do svetovalnih delavcev v šolah, tam bomo mladostnike, ki imajo težave identificirali. Na začetku pa bo najbolj pomembno, da jih motiviramo. Radi bi ustvarili varno območje, kjer se bodo oni počutili sproščene, da bodo imeli občutek, da nam lahko zaupajo in to bo tudi nam olajšalo, da mogoče prepoznamo njihove potenciale, talente, ki jih zdaj mogoče zanemarjajo«, pravi Monja Urbič iz ZPM Maribor.

Težave otrok in mladostnikov med 12-im in 16-im letom niso novost, epidemija in ukrepi pa so te le še poglobili, kar so opazili tudi na TOM-telefonu. Kornelija Kaurin pri tem izpostavlja: «Smo opazili, da je več klic s samomorilskimi mislimi, več je klicev, ker mladostniki ne vedo, kaj se bo zgodilo v prihodnosti«. Psihoterapevt Milenko Kovačević pa se ozira tudi v predkoronski čas: »Ti ljudje so, koliko jaz vidim, tudi pred korono bili na nek način veliko časa prepuščeni sami sebi. Tak da smo odrasli nekak kot da bi pozabili na to deco, zato ker delamo od jutra do večera.« Koliko je otrok in mladostnikov z resnimi težavami, ni znano. Vsak izgubljen primer pa je za družbo, kot dodajajo sogovorniki, preveč.