Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Virusna okužba je, ki je močno zaznamovala naše življenje, spreminja tudi letošnje božično novoletne praznike. Četudi se bomo družili veliko manj kot minula leta, ne pozabimo na tiste ljudi v našem okolju, ki ostajajo sami. Prijazna beseda, strpnost in razumevanje stisk drugih v teh časih veljajo še več, poudarjajo psihologi.

Prazniki ponujajo odmik vsakdanjega delovnega utripa, so priložnost, da se obrnemo v zasebnost družine, svojcev prijateljev in se z njimi družimo, veselimo. Letošnji prazniki zaznamovani s strahom, negotovostjo okužbe in skrbjo za lastno zdravje in zdravje bližnjih močno spreminjajo tradicijo, saj so dovoljenja le druženja v ozkem krogu najbližjih ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Po več mesečni izolaciji se mnogi med nami težko spopadajo z občutki nelagodja, tesnobe, jeze, osamljenosti in to breme postaja v prazničnih dneh še večje.

» Zato je še bolj pomembno, da v tem času poskrbimo za duševno in telesno zdravje, kar pomeni, da se moramo več gibati v naravi, poskrbeti za pravo mero spanja in raznoliko prehrano«, poudarja psihologinja mariborskega svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Alenka Seršen Fras in dodaja: » V teh dneh, ko smo vsi ranljivejši, največ štejejo prijazna beseda, strpnost in razumevanje«.

Naj bodo praznična torej darila prijaznost, strpnost in razumevanje, predvsem pa ne pozabimo na odgovorno ravnanje in upoštevanje zaščitnih ukrepov, bomo epidemijo lahko uspešno premagali.