Foto: EDI DEŽMAN; IGOR NAPAST, VEČER
Foto: EDI DEŽMAN; IGOR NAPAST, VEČER

Znani so prejemniki letošnje Glazerjeve nagrade in Glazerjevih listin, najvišjih priznanj Mestne občine Maribor najzaslužnejšim ustvarjalcem na področju kulture in umetnost. Veliko Glazerjevo nagrado za življenjsko delo prejme baletni plesalec Edi Dežman, ki je v več kot štirih desetletjih močno zaznamoval slovenski baletni prostor, Glazerjeve listine pa kiparka Metka Kavčič, prevajalka Daniela Kocmut in operni pevec Martin Sušnik.

»Slovenski prostor je s kulturo tesno povezan že od 16. stoletja in Slovenci smo obstali zaradi kulture, zato zahvala vizionarskim Mariborčanom, ki so pred 35 leti tudi v Mariboru uvedli Glazerjevo nagrado za ustvarjalce v kulturi in umetnosti,« je ob predstavitvi imen letošnjim dobitnikov dejal predsednik Odbora za podelitev Glazerjevih nagrad dr. Miran Štuhec in dodal: » V sodobnem času, ko nam ekonomska logika na eni strani in groba politika na drugi strani strižeta peruti neugnanega duha, je še kako pomembno, da nagrajujemo kulturne in umetniške dosežke«.

Veliko Glazerjevo nagrado za življenjsko delo na področju umetnosti je Odbor podelil Ediju Dežmanu, dolgoletnemu članu baletnega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je s svojim delom močno zaznamoval slovenski baletni prostor in vplival na razvoj slovenske plesne umetnosti. » Edi Dežman je v različnih vlogah baletnega solista, baletnega pedagoga, koreografa ter umetniškega vodje mariborskega in ljubljanskega baleta dal ključni prispevek k dvigu profesionalne ravni slovenske baletne umetnosti, ki je tako postala mednarodno primerljiva«, med drugim piše v obrazložitvi nagrade.

Kiparka Metka Kavčič je z Glazerjevo listino nagrajena za tri izstopajoče razstave v zadnjih dveh letih, predvsem za skulpturo Pohabljene sanje v mariborski Minoritski cerkvi. Daniela Kocmut, ki v nemški jezik prevaja izvirna slovenska literarna dela, prejema listino tudi za jezikovno in slogovno vrhunski prevod Jančarjevega romana In ljubezen tudi, član mariborske opere Martin Sušnik pa za nastope v zahtevnih naslovnih opernih vlogah, tudi za vlogo Mathiasa v operi Marpurgi.

Letošnja podelitev Glazerjeve nagrade in listin bo zaradi epidemije predvidoma v prvih dneh junija.