Dom upokojencev Ptuj Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Dom upokojencev Ptuj Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

V domovih upokojencev so ta čas razmere precej bolj umirjene kot ob koncu prejšnjega in začetku tega leta. Število okužb je nizko, vendar se ponekod zaradi različnih razlogov še pojavijo.

V nekaj domovih upokojencev so tudi po drugem odmerku cepljenja zaznali okužbe med stanovalci. Tako so včeraj v domu upokojencev Ptuj, v enoti Kidričevo, potrdilo okužbo pri z dvema odmerkoma cepljeni stanovalki. V Mariborskem domu upokojencev Senecura prav tako beležijo aktivni okužbi cepljene stanovalke in necepljene zaposlene. Vzpostavili so sivo cono in po že utečeni praksi izvedli PCR testiranje stanovalcev, ki so imeli tvegane stike. Če sta okužbi povezani, za zdaj naj ne bi bilo znano.

Na NIJZ pravijo, da lahko zbolijo tudi cepljeni oskrbovanci, saj nobeno cepivo ne nudi 100 % zaščite. Pozorno pa spremljajo vse primere okužb v domovih ostarelih. Pojasnjujejo, da se najpogosteje pojavljajo primeri med oskrbovanci, ki so novi stanovalci domov in še niso cepljeni. Ti so praviloma nameščeni v sivi coni, zato je možnost prenosa na ostale stanovalce izjemno majhna.

Tudi v Domu Danice Vogrinec so edino okužbo v zadnjem času potrdili pri novo sprejetem stanovalcu, ki še ni bil cepljen. Direktor Marko Slavič ob tem dodaja, da so že pred časom predlagali prednostno cepljenje za vse na čakalnih listah za bivanje v domovih za starejše, vendar do tega ni prišlo.

V drugih domovih v Mariboru ta čas ne beležijo nobene okužbe. So pa imeli januarja v domu Tezno nekaj okužb že cepljenih stanovalcev, vendar je pri vseh bolezen potekala z lažjimi znaki.