Foto: Radio Maribor/Feri Lainšček
Foto: Radio Maribor/Feri Lainšček

Na predvečer praznika slovenske kulture, bodo na državni slovesnosti z naslovom Up budi! podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Slovesnost bo zaradi znanih razmer letos drugačna, ogledali pa si jo bomo lahko ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija. Najvišjo državno nagrado za dosežke v umetnosti, veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo, letos prejmeta pesnik in pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Pisatelj, pesnik, filmski scenarist in dramatik Feri Lainšček s svojimi romani, kot so Peronarji, Ki jo je megla prinesla, Namesto koga roža cveti, Ločil bom peno od valov in Kurji pastir navdušuje kritike in bralce. Pesnik in pisatelj Panonske Slovenije v svojih delih slika življenje preprostih ljudi z roba družbe, s prikazovanjem lirične ciganske duše pa izraža spoštovanje do drugačnih. Njegovi liki z njim živijo, še preden jih poveže z zgodbo. » Vsak roman je zame posebno potovanje in je neka želja po osebni rasti. In če sem na koncu romana malo spremenjen, drugačen, imam občutek, da je roman dober, se bo dotaknil tudi bralcev«, pove Feri Lainšček. Bralcev vseh generacij se dotakne tudi njegova poezija, ki v uglasbeni podobi polni koncertne dvorane, kjer pesnik, pogosto tudi v prekmurščini, navdušuje ljubitelje glasbe.

Marko Mušič, prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju arhitekture, je v 60-ih letih prejšnjega stoletja veljal za čudežnega dečka jugoslovanske arhitekture, v 80. letih pa je težišče delovanja prenesel v Slovenijo. Tu je ustvarjal sakralno in spominsko arhitekturo, tudi Park spomina na Teharjah in druge projekte. Mušičevo ustvarjanje je prežeto z njegovo osebno filozofijo. » Velikokrat se čudim, kako iz zavesti v podzavest, prehaja naša volja ali silna želja, da bi nekaj ustvarili«, pove Marko Mušič in da se čudi vsemu, kar je okrog njega. Marko Mušič ima pri 80. letih še veliko načrtov, predvsem se želi postaviti za prihodnost arhitekture pri nas.

Letošnji prejemniki nagrade Prešernovega sklada so pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, gledališki režiser Tomi Janežič, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, slikar Sandi Červek ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc.

Vse Prešernove nagrajence bomo na Radiu Maribor podrobneje predstavili v ponedeljek, na praznik slovenske kulture med 9.20 in 12.00 uro. Vabljeni v našo družbo !