Foto: Mestni kino Ptuj
Foto: Mestni kino Ptuj

Mestni kino Ptuj nocoj vabi na prvo projekcijo Kina brez stropa, ki ga pripravljajo enajstič, lani pa so ga zaradi epidemije preoblikovali v kino drive-in, jutri pa se bodo v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor začeli večeri 5. Letnega kina Minoriti.

Na Ptuju – na novem prizorišču

Na Ptuju je Kino brez stropa doslej obredel različna prizorišča - dvorišči Dominikanskega samostana in Ptujskega gradu ter vznožje griča Panorama, letos pa bo prvič na dvorišču ptujskega kina, na enem skrivnih dvorišč Ptuja, tam, kjer smo pred leti kino zapuščali, da ne bi trčili z obiskovalci, ki so čakali na naslednjo projekcijo. Vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič napoveduje lepo urejen ambient, v katerem bodo tudi spremljevalni dogodki in občasno gostinska ponudba; v zvezi s filmskim programom ob petkovih, sobotnih in nedeljskih večerih do konca avgusta pa pravi: »Mesti kino Ptuj je član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinema in svoje poslanstvo vidi v prikazovanju velikega deleža evropskih in neodvisnih kakovostnih filmov. Ti so v našem programu zastopani v okoli 70-odstotnem deležu; tudi z letošnjim Kinom brez stropa bo približno tako. Preostanek pa so tudi holivudske uspešnice, ki si jih občinstvo prav tako želi.«

Prvi večer

Otvoritveni film bo večkrat nagrajena Dežela Nomadov režiserke Chloe Zhao, ki odlično učinkuje na velikem platnu in je kot film občutenja, razpoloženja in širokih pokrajin idealen za letni kino. K temu pa se prileže glasbeni koncert pred projekcijo skupine EDNA, ki spaja etno glasbo Porabja in Pomurja s tokovi svetovne glasbe, razloži sogovornica kot tudi, da spored do konca avgusta še ni dokončno zastavljen. Dopolnjevali ga bodo sproti, to nedeljo pa bodo v okviru Filmskega tedna Evrope predvajali romunski film Kolektiv, ki ga v redni distribuciji ni, ogled pa bo brezplačen.

V Mariboru – programske novosti

Ob sobotah in sredah do konca avgusta bo v Mariboru vabil Letni kino Minoriti. Pri projektu so združili moči Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče in kinematografsko podjetje Maribox. Prizorišče bo avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, tudi tam so filmske projekcije različnih žanrov in iz različnih okolij nadgradili s pogovori, razstavo in programom za otroke. Dogajanje se bo začelo jutri ob 20-ih v Minoritski cerkvi in z odprtjem razstave fotografij Darka Heriča o filmski generaciji 1985. Ko se je ta rojevala, je bilo očitno nekaj v zvezdah, pravi Rene Puhar iz iz Društva za razvoj filmske kulture. Med vidnejšimi filmski ustvarjalci so na primer Rok Biček, Maruša Majer, Nina Ivanišin in Uroš Kaurin, kar nekaj Mariborčanov, za katere upa, da se bodo udeležili otvoritve.

Foto: Letni kino Minoriti
Foto: Letni kino Minoriti

Izpostavljeni filmi in teme

Tudi v Mariboru bodo filmske večere začeli s filmom Dežela nomadov. Spored se ne otepa dobrih holivudskih izdelkov, obiskovalci pa bodo lahko videli tudi druge kakovostne izdelke s pomembnimi poudarki, kot sta na primer ekologija in ženske v filmski industriji. Rene PuharO tem je v zadnjem času z gibanjem »Me too« veliko govora. 17. julija bomo tej temi posvetili britanski film Obetavna mladenka. Pridružile se nam bodo članice Kluba slovenskih filmskih režiserk, ki deluje v Društvu slovenskih režiserjev. Povedale bodo, zakaj je tako malo režiserk, zakaj jih tako malo dobi priložnost v glavnih vlogah v filmih, zakaj je ta odstotek tako nizek

18. avgusta bo na sporedu film režiserke Eme Kugler Človek s senco, celovečerni eksperimentalni film žanra, ki dobiva priložnost na nišnih festivalih. Film velja v svojem žanru za enega najodmevnejših, posnetih v zadnjem času, ne le pri nas, temveč tudi širše, še pove sogovornik. Glede obuditve tradicije kratkih predfilmov pa doda:« Predfilme bomo predvajali na desetih večerih pred celovečerci, vsak pa prihaja z drugega filmskega festivala v Sloveniji. Imamo jih kar nekaj, več kot petnajst, predstavljali pa se bodo festival Grossman, Stoptrik, DOCUDOC, Shots iz Slovenj Gradca, Festival kratkega filma….«, pa tudi tudi festivali LGBT+, feminističnega in migrantskega ter otroškega in mladinskega filma Enimation, kot tudi Mednarodnega trienala za umetnost in okolje EKO 8.

Kinotečni klasiki in mlado občinstvo

Rene Puhar je tudi spomnil na predvajanje digitalizirane različice klasike Maškarada Boštjana Hladnika ob 50-letnici filma, 4. avgusta, in na otroški program, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom. Tako kot se v Lutkovnem gledališču otroci prvič srečajo z gledališko umetnostjo, je Letni kino Minoriti ena od priložnosti, da se srečajo s filmskimi projekcijami. Na ogled bodo filmi tudi že za triletnike, 27. avgusta pa je na sporedu nesmrtna klasika, digitalizirana različica filma Sreča na vrvici.

Logistične posebnosti
Za redni spored letnega kina na Ptuju so vstopnice na voljo na spletu in na blagajni kina, vhod na prizorišče-dvorišče kina pa bo skozi glavni vhod. V Mariboru pa bo dostop do prizorišča z južne, dravske strani skozi Minoritsko cerkev. Vstopnice bo sicer mogoče kupiti tudi na blagajni LGM, vendar je, da bi zagotovili pravočasne začetke predvajanj, zaželen nakup prek spleta ali v Mariboxu.