Franc Kopič. Foto: Osebni arhiv
Franc Kopič. Foto: Osebni arhiv

Republiški Javni sklad za kulturne dejavnosti je minuli teden razglasil prejemnike priznanj za izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture za leto 2020. Med štirimi dobitniki srebrnih plaket sta kar dva iz Maribora: filmski ustvarjalec Franc Kopič in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring.

Mariborčan Franc Kopič je v dobrih 50 letih posnel blizu 600 filmov. Najraje ustvarja animirane, posnel je tudi igrane, dokumentarne, kratke in celovečerne filme. Na ljubiteljskih in profesionalnih festivalih v svetu je zanje prejel več kot 800 mednarodnih priznanj in nagrad. S številnimi filmi uspešno promovira Maribor in Slovenijo v svetu, prav življenje v domačem mestu in njegovo doživljanje aktualnega dogajanja v družbi pa najpogosteje upodablja. Med nekaj sto nagradami mu je najljubša tista, ki jo je leta 1982 prejel za film Pogovarjajmo se.

"24-minutni film govori o mladih v Mariboru, ki imajo težave s sluhom in govorom in film je takrat prejel nagrado nemškega zunanjega ministra Hansa Dietricha Genscherja," pove Franc Kopič in še, da mu je nagrada doamča JSKD v prav posebno čast.

V tujini je zelo uspešno predstavil Slovenijo s filmom o Mariboru in stari trti ter z glasbenim filmom Maribor in saksofon; za slednjega je ta konec tedna prejel že 41. nagrado zapored.

Za uspešno predstavljanje nemške kulture v slovenskem prostoru in povezovanje ljudi različnih narodnosti pod okriljem Kulturnega društva nemško govorečih žena 'Mostovi', ki ga v Mariboru vodi že 20 let, je srebrno plaketo prejela tudi Veronika Haring. Pod okriljem pevskega zbora Huga Wolfa v društvu pripravljajo dobro obiskane koncerte, organizirajo tudi literarne večere, razstave, izmenjave z nemškimi društvi in druge dogodke.

"Razmere so se po letu 1991 močno spremenile. Stiki med nami in Mariborčani, večinskim prebivalstvom so v zadnjih dveh desetletjih dobri. Imamo občutek, da nas je Maribor sprejel," pove Veronika Haring.

Veronika Haring. Foto: Osebni arhiv
Veronika Haring. Foto: Osebni arhiv

V obrazložitvi plakete med drugim piše, da Veronika Haring pomembno prispeva k ohranjanju bogate dediščine nemško govorečih ustvarjalcev h kulturni tradiciji Maribora.