Foto: Radio Maribor/Urška Lukovnjak
Foto: Radio Maribor/Urška Lukovnjak

Številni ustvarjalci v času, ko je obstalo kulturno življenje, še naprej ustvarjati in svoja dela predstavljajo v virtualnem svetu. Tako je na youtube kanalu mogoče slišati novi literarno-glasbenem projektu z naslovom Soči, ki sta ga po znameniti pesnitvi Simona Gregorčiča ustvarila Mariborčana, mednarodno priznani glasbenik Vasko Atanasovski in dramska igralka Mirjana Šajinović. Umetnika pravita, da je bilo skupno ustvarjane za oba dragocena posebna izkušnja in da postavlja pred njiju nove izzive interpretiranja poezije v sozvočju z glasbo.

Igralko mariborske drame in interpretinjo poezije Mirjano Šajinović pesmi Simona Gregorčiča navdušujejo od mladih dni, že nekaj let se poigrava z mislijo o predstavi z uglasbeno Gregorčičevo poezijo, še posebej pa jo navdihuje prav pesnitev o reki Soči. Njene že skoraj pozabljene načrte je oživilo srečanje z dolgoletnim znancem priznanim glasbenikom Vaskom Atanasovskim v času zaprtosti kulturnih hramov. Igralka je Gregorčičevo pesnitev Soči dramaturško preoblikovala, pri tem pa je kljub temu sledila pesnikovi pripovedi in zasnovala prav posebno interpretacijo.

»Zanima me dialog med glasbo in besedo. Beseda najprej udari na intelekt, šele potem na čustva, medtem ko gre glasba takoj v srce. In pri kreiranju besede in glasbe moraš biti potrpežljiv in želela sem, da ustvariva dialog«, pove Mirjana Šajinović.

Glasbo, ki jo sooblikuje veliko različnih instrumentov, med drugimi kitara, saksofon, flavta in bobni, je ustvaril mednarodno uveljavljni glasbenik in skladatelj Vasko Atanasovski. Literarno glasbeni projekt Soči, ki ga sestavljajo govorjeni in peti dialogi med avtorjema in svojevrstna glasba, ponuja po besedah skladatelja nove ustvarjalne izzive na tem področju.

»Mislim, da gre za dokaj redko obliko umetniškega ustvarjanja, vsaj pri nas, ki povezuje poezijo in glasbo«, pove Vasko Atanasovski, Šajinovićeva pa dodaja, da postavlja projekt, ki ga je mogoče slišati na youtube kananlu, pred njiju nove izzive interpretiranja poezije v sozvočju z glasbo.