Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Domovi upokojencev in drugi socialnovarstveni zavodi in ustanove se v drugem valu epidemije spopadajo z veliko večjimi težavami kot v prvem. V Podravski regiji do zdaj zgolj v enem domu upokojencev niso potrdili še nobene okužbe. Hitrost širjenja okužb znotraj ustanov pa se med ustanovami zelo razlikuje.

V državi je vse manj domov upokojencev in socialnovarstvenih ustanov, ki jih še ni prizadel koronavirus. Se pa med seboj močno razlikujejo po hitrosti širjenja bolezni. Medtem ko se je v nekaterih ustanovah okužila večina stanovalcev, so v drugih okužbe uspešno zajezili. Vodja regijske koordinacijske skupine za pomoč tovrstnim ustanovam, infektologinja dr. Božena Kotnik Kevorkijan: "Tam, kjer že prej ni bilo dovolj izobraženega osebja, so zdaj večje težave. Umikajo se, tudi sami obolevajo. Kjer pa so se z okužbami sistematsko spoprijemali že prej, pa gre zdaj nekoliko lažje."

Težave pri vzpostavitvi nekaterih ukrepov za zajezitev koronavirusa povzročajo tudi neprimerni prostori v teh ustanovah, pojasnjuje Kevorkijanova: "največ težav je tam, kjer so domovi v starejših stavbah in ni mogoče organizirati rdeče cone." V teh primerih rdečo cono organizirajo zunaj matičnih enot, to pa predstavlja dodatne kadrovske težave in tudi stres za stanovalce.

Največji izziv za domove pa predstavljajo okužbe na oddelkih, kjer so nastanjene dementne osebe: "Ne moremo jim dopovedati, da ne smejo iz sob, da bi si morali razkuževati roke. Pravzaprav je na teh oddelkih skoraj nemogoče preprečiti širjenje virusa," pove Kevorkijanova. Kljub vsemu pa zagotavlja, da je za stanovalce dobro poskrbljeno. In dodaja, da bodo vsi, ki bodo zaradi česar koli potrebovali bolnišnično oskrbo, to tudi dobili.