Foto: Radio Maribor/Luka Murovec
Foto: Radio Maribor/Luka Murovec

V Galeriji Epeka v Mariboru bodo ob 19. uri v virtualnem okolju odprli razstavo z naslovom Pohorski biseri mariborskega ustvarjalca Luke Murovca. Del razstave je mogoče videti tudi na spletni strani galerije Epeka, ki pa 4. januarja zapira vrata na Koroški cesti. Mariborska občina, ki je Združenju Epeka oddajala prostore v brezplačen najem, načrtuje v prihodnje tržno najemnino, ki pa je društvo ne zmore plačevati. Združenje svoje dejavnosti seli v Ljubljano, kjer so ustreznejši pogoji delovanja, galerija za zdaj ostaja v Mariboru, nove prostore pa še iščejo.

Prostorska instalacija Pohorski biseri v mariborski galeriji Epeka ponuja risbe, fotografije velikega formata, nekatere prikazujejo posnetke Pohorja s ptičje perspektive in video. » Razstavljena dela predstavljajo pozabljeno ljudsko dediščino pohorskega prostora, stare običaje in obrede, mitološka bitja in verovanja, ki jih mlajše generacije ne poznamo več«, pravi avtor Luka Murovec.

Del instalacije je na ogled tudi na spletni strani Društva Epeka, sicer pa je postavitev Pohorski biseri zadnja razstava v galeriji na Koroški cesti, društvo pa išče nove razstavne prostore v mestu. » Mariborska občina namreč z novim letom v skladu s sprejeto strategijo spreminja brezplačno najemnino v tržno, visokih stroškov najema pa društvo ne zmore plačevati. Sicer pa zaradi boljših pogojev dela, delujemo namreč po načelih socialnega podjetništva, del svojih dejavnosti selimo v Ljubljanos, kjer smo dobili ustrezne prostore«, pove predsednik Društva Epeka Stefan Simončič.

V Mariboru za zdaj ostaja le galerijska dejavnost, razstavne prostore še iščejo, druge dejavnosti Epeke s področja izobraževanja, prostovoljstva, mladinske dejavnosti in socialnega podjetništva pa selijo v Ljubljano.