Ta se je izvajal v mariborskem mestnem parku od devete ure naprej, na katerem se je zbralo okrog 30 udeležencev, med njimi tudi naši poslušalci.

Pri hitri hoji je zelo pomembno, da se pravilno ogrejemo in, da nam ne nagaja pritisk. "Potrebno se je ogreti, da ne prihaja do poškodb. Ljudje so sodelovali, ker je vodeno ogrevanje, tako da so sledili naših napotkom, Prvo preverimo zdravstveno stanje udeleženca, da ne pride do neljubih dogodkov. Izmerimo pa tudi pritisk, če je ta previsok, se udeleženci ne morejo udeležiti testa hitre hoje," je povedal Tomaž Crnjac, magister kineziologije iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Maribor.

Foto: MMC RTV SLO/Nataša Vidnar
Foto: MMC RTV SLO/Nataša Vidnar

Po ogrevanju so udeleženci prehodili dva kilometra, na cilj so prišli zadihani eni bolj eni manj.
"Prišla sem iz gole radovednosti, kako to izgleda … počutila sem se super, kondicija je, še preveč,…" se je pohecala ena izmed udeleženk.
"Da vidim v kakšni formi sem, če še sploh sem … ni pa naporno, bi lahko še en krog," pa je med drugimi za naš radio prav tako hudomušno povedala še ena udeleženka.

Foto: MMC RTV SLO/Nataša Vidnar
Foto: MMC RTV SLO/Nataša Vidnar

Prisotni so ugotovili, da so kar v dobri formi, hodijo in se gibajo redno vsak dan, so na svežem zraku tudi do dve uri dnevno. Pozitivno je torej, da skrbijo za zdravje.
"Aktiven življenjski slog pomaga izboljšati kakovost življenja in splošno telesno pripravljenost. Pa tudi obladovati prekomerno telesno težo, debelost, zadrževati mišično moč in gibljivost sklepov, obvladovati krvni tlak, sladkorno bolezen in splošno izboljša razpoloženje," je potrdila tudi Iris Sitar, diplomirana medicinska sestra

Tudi Kristijan se je odpravil na test in kaj je izvedel?
"Vaša hoja je 16 minut in 12 sekund po dveh kilometrih. Imeli ste precej visok srčni utrip 139 udarcev na minuto. Uvrščate se v skupino povprečno telesno zmogljivih," je dejala Tina Čeh, magistrica kineziologije.

Kaj pa rezultati naših udeležencev?
"Imamo različne rezultate, večina je v povprečju, se pa najdejo tudi podpovrečno in nadpovprečno telesno zmogljivi. Za podpovprečne se pozna čas, ko smo bili precej v zaprtih prostorih in smo se manj gibali. Večinoma so prišli starejši, morda je razlog tudi to, da smo dogodek organizirali v dopoldanskem času, verjamem, da marsikoga tudi od mlajših zanima v kakšni pripravljenosti smo," je še povedala Tina.

Vabljeni k poslušanju celotnega posnetka: