Foto: Radio Maribor/Anja Urek
Foto: Radio Maribor/Anja Urek

Mariborske ulice že od sredine septembra dišijo po pečenem kostanju. Letos ga pečejo na na treh lokacijah, in sicer na Trgu svobode, na Glavnem trgu ter na pokopališču Pobrežje.

Salija Zaim že več kot 25 let v Mariboru vsako jesen in zimo peče kostanj. Ob obisku je povedal: ''Odraščal sem v vasi, kjer je bil samo kostanj. Od malega sem rastel s kostanji. To je moje veselja, moja strast, '' in še dodaja, da bo kostanj na voljo vse do božiča. Za merico kostanja boste odšteli od treh do pet evrov.

O kostanju in njegovi vlogi v kulinariki, ki iz leta v leto pridobiva na pomenu, pa smo se pogovarjali z Mojco Polak, predavateljico na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. ''Kostanj je čudovito darilo narave in Slovenci ga znamo še posebej ceniti. Pri tem pa pozabimo na sortno pestrost, ki ga kostanj ponuja. Ni vsak kostanj enak drugemu. V njem lahko najdemo različne arome okusov; od vanilijastega, čokoladnega, nekateri spominjajo tudi na školjke,'' razlaga Polakova.

Sogovornica poudarja, da je kostanj zgodovinsko povezan z našo kulinariko. Najpogosteje je nadomeščal ogljikohidratna živila. ''Dodajali so ga v moko za pripravo kruha ali testenin. Danes pa se ga zelo eksperimentalno dodaja v vse skupine jedi,'' razlaga Polakova.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem nam Polakova med drugim zaupa izvrsten recept za pripravo kostanjevih njokov in nekaj koristnih nasvetov za tradicionalno pripravo kostanja.