Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Vsi se kdaj znajdemo v stiski in največkrat je prav pogovor tisti, ki nam pomaga, da se zavemo lastne moči. V mesecu duševnega zdravja smo se o psihoterapiji pogovarjali z Martino Medved, znano tudi pod vzdevkom Brlog nasvetov. Vas zanima, od kod ta vzdevek?

"To je nekako prišlo v študentskih letih iz mojega priimka - Martina Medved, in sem rekla, dajmo neko bazo nasvetov ljudem ponuditi, torej Brlog nasvetov. In tam sem v bistvu želela te strokovne vsebine predstavit na en poljuden in razumljiv način. Tako sem začela pravzaprav z blogom in potem se je to nadaljevalo v vloganje, v snemanje videjev in kasneje se je razvilo v mojo dejavnost," nam pove mariborčanka.

Ni več stigma posikati pomoč

Martina se ukvarja s psihoterapijo in je tudi zakonska in družinska terapevtka. Kot poudari v pogovoru, psihoterapija ni več tabu tema, prav tako ni več stigma poiskati pomoč. Pri katerih težavah pa opaža, da ljudje največkrat potrebujejo pomoč?

"Največkrat so to anksioznosti, tesnobe, nasploh panični napadi. Depresija tudi, ali pa ne toliko depresija, koliko ena brezvoljnost in izguba smisla svojega življenja. Potem imamo še izgorelost zaradi služb, študija in na splošno odnosov. Veliko je slabe samopodobe, da imajo slabo mnenje o sebi, da ne znajo drugim postavljati meja in reči ne. Potem so še pa tukaj kakšni partnerski problemi, ki pa po navadi pridejo, ko res želijo odnos rešiti pred najhujšim, pred razpadom zveze," našteva Martina.

Si ljudje znamo vzeti dovolj časa zase?

Obstaja veliko načinov, kako lahko delamo na sebi, na svojem duševnem zdravju. Pa si ljudje znamo vzeti dovolj časa zase?

"Jaz mislim, da bi bilo nujno, da si ga vzamemo več, kajti nasploh v družbi opažam, da brez težav vlagamo v svoj videz, zapravljamo denar za kozmetične usluge, lepotičenje, fitnes. Torej te mišice z lahkoto krepimo - naš fizični videz nam je zelo pomemben. Ko pa pride do tega, da bi še morali kakšne druge mišice krepiti, tu pa se kar malo ustavit. Tu pa nam je mogoče škoda ali pa žal nameniti čas in denar temu. Jaz bi rekla, da se pogosto bojimo čutiti, da nas je strah odkrivati sebe, da ne bi odkrili še kaj hujšega. Jaz bi si želela, da bi si ljudje dovolili prej začutiti, sami sebi, kdaj niso okej, kdaj potrebujejo pogovor, kdaj jim nekaj manjka. In da bi potem tudi pomoč poiskali prej," nam Martina zaupa v pogovoru.

Prve strokovne kartice v Sloveniji

Poleg psihoterapevtskega svetovanja, spletnih delavnic, meditacij pod krošnjami in vikendov za pare, pa Martina nudi tudi kartice za samske in kartice za pare.

"Želela sem narediti en pripomoček za delo na sebi, ker marsikdo se še ne čuti za terapijo, ali pa reče: 'Mogoče bom kdaj to potreboval, ampak zdaj bi pa vseeno se rad obračal vase, raziskoval sebe, svoje mehanizme.' Tako sem v bistvu razvila v soavtorstvu še z eno terapevtko kartice za partnersko rast, ki so namenjene parom - ravno zato, da poglobijo odnos, da ga osvežijo, da prebudijio iskrice. Na enak način pa so se potem tudi samski počutili zapostavljene, pa sem potem razvila še kartice za samske. Bi pa rekla, da je še specifika pri obojnih karticah ta, da so objne prve storkovne kartice v Sloveniji," pojasni.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

BRLOG NASVETOV – Martina Medved