Foto: Radio Maribor/Jurič
Foto: Radio Maribor/Jurič

"Ko te domača hrana poboža," na veliko piše na vratih lokala Slovenka na Gosposki ulici, v katerem Magdalena Pec streže slovensko hrano na vegetarijanski, veganski in brezglutenski način. "Ponujamo pretežno vegetarijansko in brezglutensko hrano. Naša ponudba temelji na tem, da uporabljamo sezonska, lokalna živila in da naše jedi ter izdelki izhajajo iz tradicije. Od tukaj črpamo naše ideje, ki pa jih potem moderno zapakiramo za današnji čas in s tem dajemo tudi poudarek na diete, ki jih je danes vedno več in se temu prilagajamo z našo ponudbo," uvodoma pove Magdalena.

Kot razlaga sogovornica, želi v ljudeh s svojo hrano obujati spomine na otroštvo. "Nekako sem že kot otrok najraje jedla pri svoji babici - pri obeh v bistvu - in vemo, da vsi rečemo, da njihova hrana poboža dušo. In tudi jaz osebno mislim, da ni hrana samo nekaj, da nas nasiti, ampak je to v bistvu nekaj bolj intimnega, nekaj, kar nas hkrati tudi pomiri in nam da tisto energijo, s katero kuhar oz. kuharica pripravlja to hrano. Zato je zelo pomembno, s kakšnim načinom in namenom mi to hrano pripravljamo," pove.

Foto: Radio Maribor/Jurič
Foto: Radio Maribor/Jurič

Ljudem želi približati brezmesno kulinariko

Magdalena ima že veliko kulinaričnih izkušenj. Udeležila se je številnih tekmovanj in je tudi soustanoviteljica Hiše kruha, že od nekdaj pa je najbolj zanima zelenjava in žitarice. "Od nekdaj sem raziskovala svet zelenjave in žitaric, torej vegetarijanstvo, veganstvo, in vse možne diete testirala na sebi. To mi je bilo najbolj zanimivo, in iz tega sem potem vedno izhajala pri sebi. Tudi za druga podjetja sem v preteklosti razvijala veganske sladice. Mogoče tukaj omenim še Hišo kruha, ki je tudi last mojih staršev in sem sodelovala v preteklosti z njimi ter razvijala ogromno sladic, sploh veganskih. Tako da od tukaj izhajam in neko poslanstvo tukaj nadaljujem," pove.

Domača hrana, ki jo dnevno streže v Slovenki, sveže pogače in sendviči tako ne vsebujejo mesa. A kot pravi sogovornica, ni zato hrana nič manj okusna. "Če bi pogledali nazaj v čas, v zgodovino ... tudi na območju Slovenije in drugje, se včasih ni pojedlo toliko mesa in dandanes ga zaužijemo absolutno preveč - vsaj po mojem mnenju. Na vsakem koraku je. Tako da je bila to moja rdeča nit, da približamo ljudem tudi brezmesno kulinariko, ki dejansko je prav tako okusna in ji nič ne manjka in v bistvu so začimbe in zelišča tista, ki naredijo hrano zelo okusno, ne pa meso," razlaga.

Foto: Radio Maribor/Jurič
Foto: Radio Maribor/Jurič

"Stremimo k kakovosti in ne k kvantiteti"

Magdalena ob tem pove, da tovrstna priprava hrane postaja velik trend tudi med Mariborčani. "Definitivno to opažam, sploh med mladimi, ki so v trendu, in dosti potujejo. Kot sem že povedala - včasih se je pojedlo dosti manj mesa, kot se danes in upam, da se k temu vračamo. Ker tudi ljudje mi sami govorijo o tem, da se boljše počutijo, da jim je lažje v želodcu in nimajo težav zdravstvenih. In tudi marsikdo, ki zboli in opusti meso, se zelo dobro počuti, kadar začne uživat vegetariansko in še bolj pogosto vegansko prehrano," poudari.

Ob tem pa meni, da je mesto potrebovalo lokal s takšno ponudbo. "Tudi sama, ko potujem, iščem lokale s takšno ponudbo in v Mariboru, v samem centru, ni bilo lokala s takšno ponudbo. Tako da so nas stranke zelo lepo sprejele. Imamo super stranke, izredno zadovoljne in tudi veseli smo njihovih povratnih informacij, ali gre za dober ali slab 'feedback,' radi slišimo. Ker stremimo k kakovosti in ne k kvantiteti. Tako da zaenkrat ... večinoma naše stranke so postale zdaj že redne stranke. Ker nam zaupajo, ker vidijo, da se dobro počutijo po naši hrani in se vračajo," pove in doda: "Zagotovo lahko rečem, da so naše jedi tako dobro pripravljene, da prepričamo tudi mesojedce."

Načrtov za prihodnost ne manjka

Kot pove sogovornica, v Slovenko radi zahajajo vsi - od dijakov do upokojencev - največja gneča pa je v času malice. Magdaleni pa manjka niti ostalih kulinaričnih načrtov. "Začeli smo z manjšo ponudbo in zdaj vidimo, kakšno so povpraševanja in želje strank, ter se poskušamo k temu približati. V nadaljevanju je moja želja odpreti še eno manjše podjetje s poudarkom na sladicah oz. bolj bom rekla tortah, ki jih tudi že zdaj pripravljam in se lahko prav tako pri meni naroči brezglutenske, veganske torte, ki so naravne in ne vsebujejo nobenih aditivov. V prihodnje pa tudi prihaja blagovna znamka za te posebne torte. In pa v jesenskem času, ko se običajno začnejo tečaji in potem se zopet počasi pripravljamo na praznike, imam seveda v načrtu izvesti par delavnic na tematiko vegetarianske hrane in brezglutenskih izdelkov. Torej pripravljali bi lahko kakšne potice, pekovske izdelke, tak da to je to, kar je letos še v načrtu," pove z nasmehom.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Slovenka ponuja domačo hrano na vegetarijanski, veganski in brezglutenski način