Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Jelene Vuković Marin
Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Jelene Vuković Marin

Jelena Vuković Marin je Ptujčanka, ki stoji za slovensko blagovno znamko ročno oblikovanih usnjenih copat pod imenom Mia & Mika. Ročno izdelane copate za najmlajše izdeluje in prodaja že od leta 2016, kot pove, pa zgodba o tem sega že dolgo nazaj.

"Zgodba izvira delno iz otroštva, ker me je vedno zanimala moda in design. Ampak nikoli si nisem mislila, da bom jaz kdaj del tega sveta oziroma da bom kaj sama ustvarjala. Potem pa, ko sem dobila drugega otroka, je Tin imel težave v razvoju in fizioterapevti so predlagali obutev, ki ne nudi nobene opore stopalu, torej da se stopalni lok razvija sam. Ampak sin je imel specifično visoki nart in na trgu ni bilo nikjer za dobiti nobenih copatkov, ki bi šli na njegovo nogo in bili udobni in hkrati tudi topli, ker večina teh usnjenih copatkov je tako tanka in v njih otroke zebe," nam pove Jelena.

Prvi par copat namenjen sinu s težavami v razvoju

Ker na trgu ni našla ustreznih copatov za sina, se je odločila, da bo sama naredila copatke, ki so udobni in ne tiščijo ter se v njih otroška stopala ne potijo. Čeprav o šivanju ni imela predhodnega znanja, je bila odločna, da ji uspe.

"Začela sem v bistvu z idejo, da sem razmišljala, kakšen design mora biti, da bo najbolj primeren, da bo rastel z otroškim stopalom, oziroma, kaj me je motilo pri drugih modelih. Potem pa sem šla v šiviljsko trgovino kupit prvi šivalni stroj, ki sem si ga lahko privoščila, ampak nisem znala niti cvirna napeljat. Gospa mi je rekla 'Zakaj to kupujete, če ne znate niti cvirna napeljati?' In jaz pravim: 'Gospa, ne se sekirat, jaz se bom že naučila.' In potem sem se naučila cviren napeljati in sprobala material in ugotovila kakšne so zakonitosti, kako je treba šivati in se v bistvu z vajo naučila vse sama," ponosno pove Jelena.

Copatki so izdelani iz naravno strojenega in certificiranega usnja. Zanje pa je Jelena prejela tudi mednarodno nagrada Junior Design Awards za najboljšo kolekcijo obuval za prve korake.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Mia & Mika - unikatni usnjeni copati za najmlajše