Tedenske nasvete z nami z veseljem deli veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec
Tedenske nasvete z nami z veseljem deli veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec

Nasvet veterinarke Natalije Hercog Gerbec (vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora)

"Alergija je kronična bolezen, lahko jo kontroliramo, pozdraviti je ne moremo, ker je to nekako odločitev imunskega sistema, ki ga ne moremo enostavno prekinit, izklopit. Se pa poslužujemo različnih terapij in zdravljenj. Najhuje je ta srbež, kjer se živali lahko spraskajo do krvi, koža se vname, razmnožujejo se bakterije in glivice. Če je hrana problem je to najlažje, zakaj? Ker spremenimo dieto in ni več vnosa alergena in se bo stvar hitreje uredila. Kjer pa je hrana problem, ni nujna samo reakcija na koži, ampak imajo lahko živali tudi strašne prebavne težave. Najhujše pa je, če imamo kombinacijo obojega, torej alergija na hrano in okoljne alergije. Ti pacienti so pa najtežji. Živali, predvsem pse, ki so alergiki, se jih ne pari, ker je to tudi dednostna predispozicija in imamo zelo veliko verjetnost, da v kolikor sta oba starša alergika, bodo tudi mladiči. Če omenim še najbolj alergične pasme, ki so francoski buldog, angleški buldog, labradorci, pasma Shih tzu, nemški ovčarji, tudi drugi kužki, ki niso pasemski. Praktično imamo zelo pasem, ki so alergij prosti," je povedala veterinarka Natalija. Katera pasma je številka ena po alergijah? Prisluhnite posnetku oddaje ob koncu članka.

Kje se alergija pojavi na koži in kako je z alergijami pri mačkah izveste prihodnjič.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Zavetišče za živali Maribor
Dalia, Čili in Lila so mačji mladiči, ki čakajo nov dom v mariborskem zavetišču. So igrivi, cartljivi in zelo lepi mladički. Aron pa je pes samec večje rasti, star okoli 2 leti. Je zelo poslušen, prijazen do ljudi in razigran. Obožuje sprehode v naravi, igro in veliko cartanja. Rad tudi prosto teka, zato išče dom v hiši z ograjenim dvoriščem, kjer bo lahko prosto spuščen, njegovi skrbniki pa ga bodo vključevali v dnevne aktivnosti, so zapisali v mariborskem zavetišču. Slike so dostopne v galeriji spodaj. Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60
ali elektronski naslov zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Srečne zgodbe o posvojitvah

V oddaji Vesela tačka pa iščemo tudi vaše srečne zgodbe o posvojitvah. Če želite z nami deliti zgodbo, nam pišite na elektronski naslov vesela.tacka@rtvslo.si. Lahko jo napišete v krajši ali daljši obliki, vse zgodbe bomo tudi objavili. Prvo prispelo si lahko preberete TUKAJ. Zraven nam pošljite še slike vaših kosmatincev. Namen teh zgodb je namreč širiti dobro voljo, optimizem in spodbujati k posvojitvam. Veseli bomo vašega odziva in vas tudi kontaktirali.

Oddajo Vesela tačka pripravlja Jasmina Bauman. Vabljeni k poslušanju oddaje TUKAJ.