Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec
Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec

Veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika nam je odgovorila na vprašanji, kje na koži se alergije najpogosteje pojavijo in kako je z alergijami pri mačkah.

"Vnetje ušes, lahko so samo ušesa vneta. Potem vnetje pazdušnega dela, srbi koža po trebuščku v dimljah in poleg ušes tačke. Cel čas si živali ližejo, grizejo tačke. Če boste razprli prstke in pogledali tačko s spodnje strani, kjer so blazinice, bo ta cela pordela. Kužki, ki so zelo veliki alergiki tudi ponoči ne spijo, cel čas se ližejo, praskajo in drgnejo. Pri mucah pa je nekoliko drugače. Seveda je prisoten srbež, so pa mesta, kjer se alergija lahko kaže, nekoliko različna. Alergije se lahko kažejo s strašnim praskanjem vratu in glave. Glava je lahko okoli ušes cela v ranah, kajti muce so oborožene s kremplji, ki pa naredijo veliko škode. Muce si tačk toliko ne ližejo kot psi, lahko pa se ližejo po trebuščku, lahko pa imajo ene specifične lezije, ki so značilni prav za alergijske reakcije. Vedno poudarjamo, ne glede na to za katere bolezni gre, muce niso pomanjšani psi in imajo nekoliko drugačne bolezni, drugačno specifiko. Tudi alergija na hrano je pri njih v ospredju. Če pa moramo izbirati v teh treh segmentih, kot so bolhe, hrana ali okoljni alergeni, pri njih prednjačijo bolhe," je povedala veterinarka Natalija.

Veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Prihodnjič bomo torej govorili o čiščenju ušes, zanimivo bo, zato vabljeni v našo "tačkasto" družbo vsak četrtek ob pol devetih na Radiu Maribor, ko je oddaja na sporedu.

Srečne zgodbe o posvojitvah
V oddaji Vesela tačka iščemo tudi vaše srečne zgodbe o posvojitvah. Če želite z nami deliti zgodbo, nam pišite na elektronski naslov vesela.tacka@rtvslo.si. Lahko jo napišete v krajši ali daljši obliki, vse zgodbe bomo tudi objavili na naši spletni strani radiomaribor.si. Namen teh zgodb je namreč širiti dobro voljo, optimizem in spodbujati k posvojitvam. Veseli bomo vašega odziva in vas tudi kontaktirali. Prvo zgodbo si lahko preberete TUKAJ.

Zavetišče za živali Maribor
V oddaji tedensko predstavljamo tudi živali iz zavetišča. Tokrat smo predstavili Rex-a, ki še ni našel doma in je 13 letni mešanček, večje rasti. Karakterno je izredno prijazen in cartljiv kuža, ki se razume tudi z ostalimi psi. Ker je starejši, so njegovi sprehodi počasnejši in krajši. Išče ljubeč, odgovoren in kvaliteten dom, kjer bo preživel jesen svojega življenja, so zapisali v zavetišču.

Rex išče dom. Kontakti zavetišča so 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Rex išče dom. Kontakti zavetišča so 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Vabljeni k poslušanju oddaje TUKAJ, Jasmina Bauman vas pozdravljam do prihodnjič.