Nekdanja Mestna restavracija na Koroški cesti. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Nekdanja Mestna restavracija na Koroški cesti. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Po več glasbenih skupinah in športnih društvih, društvu za pomoč Romom Epeka in glasbeni šoli Alphawave je morala občinske prostore na Koroški cesti zapustiti še galerija K18. V vseh prostorih na revitaliziranem in za promet zaprtem delu zgodovinske ulice, predvsem tam, kjer je občina uvedla tržni najem, pa se javna dejavnost ne nadaljuje.

Galerija K18 je bila v občinski MKC na Koroški cesti umeščena začasno, a se po delni obnovi Kulturnega centra Pekarna tja ni mogla vrniti. Po zadnji izselitvi pa gostuje v Vetrinjskem dvoru Narodnega doma. Direktorica Urška Breznik:

"Na tej lokaciji smo ustvarjali vsebino 12 let, od leta 2010. Se pravi, da smo bili eni izmed prvih, ki smo oživljali Koroško cesto, in se mi zdi zelo zanimivo, da ne prepoznamo v mestu, da nevladne organizacije niso izključno ljubiteljska društva, ampak so organizacije, ki so profesionalne in potrebujejo svoje prostore."

Direktorica MKC-ja Marja Guček poudarja, da je potekla pogodba, ki so jo podpisali z občino, prostore pa bodo odslej namenili Kulturnemu inkubatorju:

"Prostor že imajo in še bodo imele nevladne organizacije, samostojni kulturni izvajalci, soseščina, tako da res gradimo nek zelo odprt center, katerega rdeča nit bo IKT tehnologija."

Javnosti namenjene dejavnosti pa ni na Koroški 8 in 21, kjer sta bili organizaciji Alphawave in Epeka. Prvega občina oddaja zasebniku, drugi najemnika še ni našel. Občina na tej ulici prodaja še štiri poslovne nepremičnine in tudi propadajočo nekdanjo Mestno restavracijo, saj denarja za obnovo nima. Dodajajo še, da društvom v javnem interesu na več lokacijah brezplačno oddajajo 49 nepremičnin. Urad za kulturo kulturnikom namenja še 8 ateljejev, 11 pisarn in muzejski kiosk.

"To so ponavadi neki zaprti prostori, od katerih, razen tistih, ki jih uporabljajo, nimajo ljudje nič. Mi rabimo več takšnih prostorov, ki jih lahko ljudje obiskujejo, torej, da je neka interakcija z mestom, in ti prostori pri nas izginjajo," komentira Nina Plevnik z Inštituta za politike prostora.

Več pa v oddaji:

Zakaj kulturni prostori na Koroški cesti v Mariboru samevajo?