Razgledni stolp na Pohorju. Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Razgledni stolp na Pohorju. Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Pisal se 20. junij 1909, ko so razgledni stolp predali svojemu namenu. Prvi obiskovalci so se na enega najstarejših planinsko-pohodniških-turističnih objektov vzpeli okrog 7. ure zjutraj, za javnost so ga zaprli 20. junija lani.

Stolp jeklene konstrukcije med Bolfenkom in Mariborskim Pohorjem je preživel več držav, štiri prenove, zadnjo leta 1990. Zaradi visokih stroškov vzdrževanja je pogosto menjaval lastnike, temeljite obnove v samostojni Sloveniji ni doživel zaradi neurejenih lastniških razmerij, kar pa se bo spremenilo, razlaga vodja projekta Izboljšajmo Maribor Neva Pipan: „Denacionalizacijski postopek za zemljišče na območju Bolfenka je trenutno v zaključni fazi. Bili smo uspešni, tako da bo v last mariborske občine prešlo tudi zemljišče na katerem stoji razgledni stolp. V letošnjem letu smo junija izvedli geodetsko odmero zemljišč in ko bo izdana odločba o parcelaciji se bo sklenila poravnav.“

Urejana zemljiškoknjižna lastnina bo osnova za začetek aktivnosti obnove razglednega stolpa, ki ga poznamo tudi pod imeni Mariborski stolp, stolp na Mariborskem Pohorju ali stolp nad Bolfenkom, še razlaga Pipanova: „Naredili smo študijo, s katero smo ugotavljali konstrukcijo stolpa, ki je potrdila, da stolp potrebuje celovito obnovo, a da je v takšnem stanju, da je primeren za obnovo in ga ni treba porušiti. Naslednja koraka, ki jih bomo naredili, bo statična analiza objekta in priprava načrta protikorozijske zaščite, potem bo sledila priprava načrta sanacije s popisom del in ocenjeni stroški.“ Občina je z Zavodom za varstvo kulturne dediščine že sprejela odločitev, da stolpa na bodo povišali, saj predstavlja tehnično dediščino in bo ostal takšen kot je.

Gradbeni inšpektor je sicer lani ocenil, da je jeklena konstrukcija kljub rji še stabilno, a nujno potrebno vzdrževanja. Najbolj nevarni naj bi bili leseni deli razglednika, torej 120 stopnic, ki vodijo bo razgledne ploščadi, kar potrjuje tudi Pipanova: „namreč stolp je res dotrajan in že večkrat se je zgodilo, da so bile zaščitne ograje odstranjene, dobesedno odrezane. Pred 14 dnevi smo dobili fotografije, na katerih starši z majhnimi otroci hodijo na stolp, tako da v tem smislu res več ne vemo kaj naj naredimo zato, da bi preprečili to nevarno početje.“

Čeprav gre za pomemben kulturni spomenik, turistični in telekomunikacijski objekt pa bodo morali občani, pohodniki in turisti na odprtje razgledna stolpa še počakati, saj bo pravno lastniški status po pričakovanjih občine zaključen v prvi polovici prihodnjega leta. Obnova stolpa bi se lahko začela v konec leta 2023. V občinskem proračunu sredstev za namen obnove še niso zagotovili.