Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V mariborskem Zdravstvenem domu izvajajo hitre antigenske teste na dodatni lokaciji – Pri parku 5, v Dispanzerju za zdravstveno varstvo študentov. Testirati se je tako znova mogoče v središču mesta, potem ko je Zdravstveni dom dejavnost konec oktobra preselil v Jezdarsko ulico 10.

Hitrih antigenskih testov v središču Maribora ni bilo mogoče opravljati 53 dni. V Zdravstvenem domu so testiranje 27. oktobra preselili iz prostorov za preventivo mladinskega zobozdravstva na Partizanski cesti v Jezdarsko ulico 10.

Na pomanjkanje testirnih mest so medtem opozarjali občani, javni zavod pa je v ponedeljek, 20. decembra, vendarle odprl še eno mesto za testiranje na lokaciji Pri parku 5, ki deluje vsak delovnik: “Med 7.00 in 8.30, sicer deluje še testirno mesto v Jezdarski. Hkrati moram pojasniti, da smo do oktobra testirali samo na Partizanski in nikoli nismo prejeli vprašanja, zakaj ne testiramo na desnem bregu Drave. Zdravstveni dom žal nima dovolj prostora, da bi lahko uvedel testirna mesta na vseh zdravstvenih postajah,” razlaga pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

V dodatna dela, povezana z epidemijo covida-19 – naj bo to testiranje ali cepljenje –, je po navedbah pomočnika direktorja vpetih 50 zaposlenih. Število opravljenih testov sledi spremembam vladnih odlokov. Jus: “Do avgusta smo izvajali veliko hitrih antigenskih testov. Ko smo testirali predstavnike vzgoje in izobraževanja, smo opravili tudi do 11.000 testov tedensko, zdaj jih med 600 in 700. Hkrati je tukaj še ponudba zasebnikov.”

PCR-teste bodo še vedno izvajali na testirni točki na mariborski Cesti proletarskih brigad, na Taboru. Hitro antigensko testiranje je od 8. novembra za vse brezplačno. Urnik testiranj je dostopen na spletni strani zdravstvenega zavoda.