Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslušalka nas je opozorila, da je že večkrat naletela na nepojasnjen izpad avtobusne linije št. 4.

Nekaj takšnih primerov je bilo že decembra, več pa tudi pred kratkim, na primer 23. 1. ob 14:40 pri Elektru in dan kasneje zjutraj ob 7:43 – nato pa sta v naslednjem terminu prišla dva.

Pravi, da večkrat prihaja tudi do okvar in da avtobus pusti potnike na Trgu revolucije, voznik pa reče, naj počakajo naslednjega, ki ga potem ni. Vse to je v zimskem vremenu neugodno.

Zaradi tega potniki tudi zamujajo v službe in so prisiljeni klicati taksi, je še potožila poslušalka, ki problematizira tudi, da Marprom nima kanala, po katerem bi potnike o tem obveščal.

Vprašanja smo poslali na Marprom, od koder so odgovorili:

"Seznanjamo vas, da smo na podlagi podatkov iz našega internega sistema izdelali analizo odhodov na avtobusni liniji št. 4 za drugo polovico januarja oz. obdobje 16.–29. 1. 2023.

Vozni red te linije za navedeno obdobje v seštevku obsega preko 800 voženj (upoštevani sta obe smeri), od tega smo zabeležili 4 izpade oz. delne izpade voženj.

Ti so bili posledica tehničnih težav avtobusa, pri čemer je bilo aktivirano rezervno vozilo in je pri vožnji nastala večja zamuda.

Realizacija odhodov glede na vozni red je torej znašala preko 99 %, smo pa ob tem zaznali še nekaj primerov manjših zamud, nastalih zaradi gneče v času konic. Za zamude se potnikom opravičujemo."

Sprotni podatki tudi v novi aplikaciji

Podjetje Marprom še sporoča, da obvestila za potnike objavlja predvsem na svoji spletni strani, Facebooku in zaslonih na mestnih avtobusih. Prav tako so na določenih avtobusnih postajališčih nameščeni elektronski zasloni, ki prikazujejo informacije o prihodih avtobusov v realnem času (na podlagi sistema sledenja vozilom).

Potnikom je testno že na voljo tudi nova aplikacija M mobilnost za pametne telefone, ki ponuja dostop do podatkov o vožnjah mariborskih mestnih avtobusov na vseh točkah poti v realnem času in spremljanje položaja vozila na izbrani liniji. Poleg tega omogoča še načrtovanje poti med dvema določenima točkama.