Foto: Pogrebno podjetje Maribor
Foto: Pogrebno podjetje Maribor

Pogrebno podjetje Maribor opravi na leto okrog 1000 pokopov. Še vedno prevladujeta pokopa z žaro in krsto, število žarnih pokopov pa že leta presega število klasičnih, in to v zadnjem desetletju že kar za 90 odstotkov. Maribor se v tem pogledu uvršča v evropski vrh. Pokop z žaro se lahko opravi v različne vrste grobov, tudi v žarni zid, to pa je v Mariboru v primerjavi z okoliškimi občinami, kot nas je opozoril poslušalec, predrago.

Pokop z žaro je v Sloveniji že standardna oblika pokopa. V preteklosti je bil razlog za tako odločitev predvsem omejenost prostora na mestnih pokopališčih, s spreminjanjem družbe pa so se spremenile tudi želje v zvezi z načinom in vrsto poslednjega slovesa.
Pogrebno podjetje Maribor, ki upravlja pokopališči Pobrežje in Dobrava, izvaja žarne pokope v vse vrste grobov, od grobnic do družinskih in enojnih grobov, na pobreškem pokopališču pa tudi v posebni žarni zid.

Letna grobnina za enojni grob znaša 27,82 evra, letna grobnina za žarni zid pa 55,63 evra, kar je v primerjavi s pristojbinami za druge vrste grobov več, ker gre pri žarnem zidu za urejanje celotnega območja, kar pa je v domeni upravljalca pokopališča, razlaga direktorica družbe Pogrebno podjetje Maribor Lidija Pliberšek: »Medtem ko ostale grobove urejajo svojci, ureja območje zidu upravljalec pokopališča. Gre torej za krajinsko arhitekturno zasnovo, ki je v celo definirana kot oblika parka, je tlakovana, ima urejene zelene površine in na celotnem območju elektriko. V skladu z ureditvenim načrtom zahteva to območje bistveno več vzdrževanja objektov in naprav. Za žarni zid se svojci odločajo prav z namenom, da nimajo skrbi z vzdrževanjem groba.«

Kot dodaja Pliberškova, vpliva na višino grobnine poleg drugačnega način vzdrževanja tudi infrastruktura. Pogrebno podjetje Maribor pa ob tem omogoča, da postane najemnik – za približno 3.000 evrov – lastnik nagrobne opreme.

Na pobreškem pokopališču so od leta 2004 do danes postavili zid s 448-imi žarnimi nišami, zanimanje za tak pokop pa te kapacitete presega, še dodaja Pliberškova: »Preden žarni zid postavimo, se opravijo rezervacije in se v celoti razproda. Naša žarna poljina ima možnost za postavitev še dveh žarnih zidov, nato pa prostorskih kapacitet na tem delu Parka spomina žal ne bo več. Ker pa se zavedamo, da je potreba po tej obliki pokopa in tej obliki vzdrževanja še zmeraj zelo velika, smo se že lotili nadaljnjih aktivnosti, in sicer postavitve podobnega žarnega zidu še na magdalenskem delu pobreškega pokopališča.«

Žarni zid na magdalenskem delu pobreškega pokopališče bo vzpostavljen v enem letu oziroma dveh, na pokopališču Dobrava pa postaja vse bolj priljubljen tudi pogreb s raztrosom in predstavlja že 30 odstotkov vseh pokopov.

Zaradi racionalizacije delovnega procesa Pogrebno podjetje kljub podražitvi energentov in večanju drugih stroškov vzdrževanja cen ne bo spreminjalo, kljub temu pa bo v Mariboru za grobnino treba odšteti enkrat več kot v Ljubljani ali na Ptuju, kjer znaša 25 evrov ali še manj.