Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl

V Muzeju narodne osvoboditve v okviru programa Muzej za mir že več let pripravljajo projekt Ploti v glavi. Z obema razbijajo stereotipe, ozaveščajo o človekovih pravicah in tlakujejo pot k večjemu medsebojnemu razumevanju in vključujočemu sobivanju. Prejšnji četrtek so pripravili pogovor o človekovih pravicah in demokraciji. Direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana je tudi napovedala dve razstavi, povezani s temo – razstavo Izgnali so nas o izgnancih severovzhodne Slovenije med 2. svetovno vojno in razstavo Muzej človekovih pravic, na kateri bodo kritično predstavili primere njihovega kršenja, odprli jo bodo prihodnje leto.

Gost večera v okviru projekta Ploti v glavi je bil tokrat Matjaž Gruden, pravnik in diplomat, vodja direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope ter kolumnist časnika Večer. Zato ni naključje, da sta se z njim pogovarjala novinar in urednik Večera Rok Kajzer in direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana, dvajset minut časa pa smo mu ukradli tudi za Radio Maribor.

»Ne želim biti črnogled, tudi ne dramatičen in zato menim, da človekovih pravic ne bomo kmalu gledali v muzejih, ker bi bile posledice česa takšnega res zelo negativne in bi na zelo grob način vplivale na življenje nas in naših otrok. Četudi jih nimamo samo v muzeju, pa jih izven njih prepogosto ignoriramo, ne spoštujemo in ne razumemo njihovega pomena. To je dejansko nevarno. Zakrbljujoče je tudi to, da ne gre samo za stanje, ampak tudi za negativen trend in mislim, da se je treba zavedati ne samo tega, da smo glede stanja in zaščite človekovih pravic v zdrsu, ampak da se moramo zavedati, kaj pomeni, če tega zdrsa ne zaustavimo«, je med drugim povedal Matjaž Gruden.

V priloženem pogovoru se dotikamo slovenske obsedenosti z enotnostjo in nerazumevanja civilizirane, spoštljive neenotnosti, pravice do protestov in jeze, predvsem mladih, ki bodo podedovali svet v vseh njegovih pojavnostih in ki bi morali ta svoja čustva izkoristiti za sooblikovanje in izboljšanje demokracije, katere osnovni temelj so redne volitve. Temeljni del demokracije je tudi osebna politična higiena politikov. Kakšen zgled so? Tudi o tem tu: