Knjigi častnih gostov festivala Ane Luíse Amaral What's in a name in Petra Borkovca Iz notranjosti, sta izšli pri založbi Beletrina. Foto: Radio Maribor/Založba Beletrina
Knjigi častnih gostov festivala Ane Luíse Amaral What's in a name in Petra Borkovca Iz notranjosti, sta izšli pri založbi Beletrina. Foto: Radio Maribor/Založba Beletrina

Jubilejni Festival Dnevi poezije in vina, ki velja za enega najbolj prepoznavnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, začenja svojo pot danes v Ljubljani, pesniška karavana se seli še v 12 drugih krajev po Slovenij, tudi v Varaždin na Hrvaškem in v avstrijski Potrno, za več dni pa se bo ustavila na Ptuju. Na tamkajšnjem osrednjem prizorišču bodo v četrtek z javnim branjem Pisma Evropi, ki ga je letos napisal nemški pesnik Durs Grünbein, festival tudi slovesno odprli.

»Ptuj vsako leto postane evropska prestolnica poezije, letos s poezijo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav. V počastitev festivalskega jubileja pa smo tokrat pripravili tudi srečanje direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis in se tako poklonili poeziji, avtoricam in avtorjem ter ljubiteljem poezije«, pove programski direktor festivala Aleš Šteger.

Poleg srečanja festivalskih direktorjev, mnogi so priznani pesniki, pesnice, se bodo na Ptuju nadaljevala velika večerna pesniška branja s 17 osrednjimi gosti festivala, tudi s častnima gostoma. To sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luisa Amaral, slovenski pesnik Feri Leinšček je gost programa v fokusu.

Na osrednjem ptujskem prizorišču na Mestni tržnici bo tudi četrtkovo javno branje odprtega pisma Evropi nemškega pesnika Dursa Grünbeina, ki so ga poleg večjih medijev v tujini objavili tudi osrednji slovenski časniki.

Ljubitelji poezije so še vabljeni, naj sodelujejo virtualnem projektu, poimenovanem Deli luč, zasnovanem v počastitev jubileja, da z objavo poezije v virtualnem prostoru prižigajo luči na pesniškem zemljevidu sveta. Čarobni svet poezije in nepozabna doživetja pa ponujajo pesniški gostje v živo, na privlačnih branjih festivala poezije in vina na Ptuju in v drugih krajih.

Številna večerna pesniška branja na ptujski Mestni tržnici in na zasebnih dvoriščih, pogovore z avtorji, koncerte, performanse in druge literarno-vinske dogodke bodo na Ptuju sklenili v soboto z veliko promenado okusov in poezije. Bogat kulturni program s koncerti, razstavami, sprehod v tradicionalnih kostumih, plesne in gledališke predstave, uprizorjene na mestnih ulicah, bodo obiskovalci lahko spremljali s kozarcem v roki in ob pokušanju domače kulinarične ponudbe.