Foto: Radio Maribor/Marijan Mirt
Foto: Radio Maribor/Marijan Mirt

Kipar Marijan Mirt je čredo divjih svinj, dve veliki človeški figuri s pasjo glavo in skulpturo človeka z glavo zajca umestil v likovno razstavišče. S postavitvijo želi opozoriti na razkorak v današnji družbi. Živali prihajajo v urbana središča, saj jim človek odvzema življenjski prostor.

"Skulpture svinj smo umestili v galerijo, ker sem ne sodijo. Res je nenavadno, da prideš v galerijo in tukaj pričaka čreda divjih svinj. Ob vizualnem učinku daje postavitev veliko sporočilno moč," pove kipar Marijan Mirt.

Foto: Radio Maribor/Marijan Mirt
Foto: Radio Maribor/Marijan Mirt

Čredo dopolnjujeta skulpturi s pasjo glavo, ki lajata druga na drugo. Poimenoval ju je Gobec in Gubec, kažeta pa na vse večjo razdeljenost ljudi v sodobni družbi, ki se ne želijo slišati. Tretja skulptura z zajčjo glavo opominja na strah, ki nas hromi in nam jemlje pogum. Z umetniškim ustvarjanjem se kipar odziva na dogajanje v družbi in kaže na probleme sodobnega človeka – migracije, vojne, pandemijo, ogroženost evropskega in svetovnega miru ter na globalne težave. Skulpture črede in človeških figur v naravni velikosti so narejene iz sodobne gline, ki ji dodaja patino brona.

Razstava Mirtovih skulptur z naslovom Ali smo že tam?, ki opominja na pereče probleme naše družbe, bo v mariborskem Vetrinjskem dvoru na ogled do 22. novembra.