Po včerajšnjem sestanku sekretarja na Ministrstvi za zdravje Franca Vindišarja in dijaške organizacije so se danes na dogovore odzvali tudi dijaki. Kot poudarjajo, je njihovo stališče, da se je treba izogniti ponovnemu zapiranju šol.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Šolsko leto naj bi se za srednješolce začelo, kot se je končalo prejšnje. Prav tako pa je predlog o prostovoljnem samotestiranju za necepljene dijake, ki bi ob prehodu države v rdečo fazo postalo obvezno in bolj pogosto (2-krat ali 3-krat tedensko), kot pravi predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, sprejemljiv: "Meni se zdi, da je to dobra alternativa temu, da se šole zapirajo! Tudi samo testiranje je boljša alternativa testiranju, ki je množično in plačljivo."

Odprto pa ostaja vprašanje prevzemanja testov pravi Kalinova: "Nekaj govora je bilo, da bi jih prevzemali, kar v lekarnah. Poleg tega pa je odprta tudi situacija z obšolskimi dejavnostmi, torej ali bodo potrebni testi ali bo dovolj samotestiranje."

Kot dodaja sogovornica, so jim pristojni prav tako obljubili, da bodo testi za dijake brezplačni, tudi v primeru, da se bodo morali testirati s hitrimi antigenskimi testi.

Maja Kalin je še povedala, da jo veseli predstavljen načrt ministrstva, kljub temu da je bil predstavljen pozno. Prepričana je tudi, da je med slabimi možnostmi izbran način najboljši za izvajanje kakovostnega in dostopnega šolstva.