Umetniški projekt Južni veter o temni plati Amerike; Marko Požlep & Maxime Berthou Foto: Radio Maribor/UGM
Umetniški projekt Južni veter o temni plati Amerike; Marko Požlep & Maxime Berthou Foto: Radio Maribor/UGM

V zapuščenih prostorih nekdanje tekstilne tovarne MTT v Melju v Mariboru se danes začenja 8. Mednarodni trienale umestnost in okolje. Festival sodobne umetnosti bo z različnimi dogodki v zapuščenih prostorih nekdanje tekstilne tovarne MTT v Melju v Mariboru in na ulicah mesta vabil obiskovalce do 18. julija, drevi pa ga odpira velika mednarodna razstava Pismo za prihodnost, ki jo bo prek spleta odprl mariborski župan Saša Arsenovič.

Mariborska umetnostna galerija po 15 letih ponovno oživlja mednarodni trienale, ki raziskuje povezanost družbeno-ekonomskih razmer, okoljske krize, globalizacije in umetnosti. Z umetniškimi in drugimi prireditvami v zapuščeni tovarni, nekoč ponosu mesta in središču gospodarskega razvoja, želijo Mariborčane pritegniti k razmišljanju o novih vsebinah v tem pozabljenem delu mesta. » Trienale vidimo kot presek dogajanja na področju sodobne vizualne umetnosti. Prireditev pa snujemo kot festival sodobne umetnosti, ki lahko prek različnih umetniških in drugih dogodkov oblikuje dialog s prebivalci in mestom, pa tudi na regionalni in globalni ravni«, pojasnjuje Simona Vidmar iz Umetnostne galerije Maribor.

Grški umetnik Antonis Pittas ob svoji prostorski instalaciji Opeko po opeko Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Grški umetnik Antonis Pittas ob svoji prostorski instalaciji Opeko po opeko Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Na osrednji razstavi trienala so v treh nadstropjih nekdanjega MTT predstavljena dela 30 umetnic in umetnikov z različnih koncev sveta, ki razmišljajo o okoljski krizi in prihodnosti.
»Umetniška dela sama po sebi spodbujajo domišljijo, porajajo ideje o novi prihodnosti, da bomo lahko premagali grozečo okoljsko in podnebno krizo, prinašajo zgodbe o prihodnosti«, pravi kustos razstave in trieanla Alessandro Vincentelli.

Festivalsko dogajanje je naslovil Pismo prihodnosti po napisu na spominski plošči, s katero so prebivalci Islandije zaznamovali izginotje prvega ledenika zaradi podnebnih sprememb.
V družbi 30 umetnikov iz tujine, ki predstavljajo svoja dela v Mariboru, je več slovenskih umetnikov, med njimi so tudi Polona Lovšin, Marjetica Potrč, Janja Kosi, Manca Bajec in Stane Jagodič. Trienale se bo jutri popoldne na spletu nadaljeval z mednarodno znanstveno konferenco z naslovom Radikalnim in kreativnim ekologijam naproti, ki jo pripravlja Društvo Igor Zabel za kulturo in terapijo. Mednarodni trienale Umetnost in okolje v Mariboru se bo nadaljeval z umetniškimi in drugimi prireditvami do 18. julija, velika mednarodna razstava sodobne umetnosti v Melju pa bo na ogled vse dni v tednu, razen v nedeljo, med 11. in 19. uro.